Hoppa till huvudinnehållet

Många jobbar och studerar hemifrån – då släcker Hammarö stadsnätet

Publicerad:
Utan förvarning stängde Hammarö sitt stadsnät i onsdags. Daniel Wit kunde inte jobba, Enar Witt och Klara Pettersson som studerar på distans kunde inte göra sina prov i tyska.
Utan förvarning stängde Hammarö sitt stadsnät i onsdags. Daniel Wit kunde inte jobba, Enar Witt och Klara Pettersson som studerar på distans kunde inte göra sina prov i tyska. Foto: Helena Karlsson

När myndigheterna uppmanar folk att jobba hemifrån - för att undvika coronasmitta - stänger Hammarö av stadsnätet.

För en planerad driftstörning.

– Det blev bara svart.

Berättar Daniel Wit. Han satt hemma i huset på Tye och jobbade när internetuppkopplingen försvann klockan åtta i onsdags morse.

– Jag ringde och frågade varför de inte hade informerat oss kunder. Och fick till svar att jag skulle kolla på deras hemsida...

Hustrun var tvungen att åka till jobbet. Och sonen med flickvän, som får undervisning på distans, slapp göra provet i tyska.

Frågande

– Skolan hade inte fått någon information. Och hos leverantörerna, dit många ringde först, var de lika frågande, säger Daniel Wit.

Onsdag den 1 april. Men något aprilskämt var det inte när stadsnätets alla kunder på Bärstad, Tynäs och Hult förlorade uppkopplingen.

Hur tänkte ni, stänga nu när väldigt många sitter hemma och jobbar eller får distansundervisning från skolan?

– Det är en relevant fråga, medger Lena Norén, It-chef i Hammarö kommun.

– Det berör maximalt 200 kunder, även om det är illa nog. Vi tar till oss kritiken att vi borde ha informerat bättre. Men det är bara ett fåtal som ringt och klagat.

Planerad

Hon säger att avbrottet beror på att man fått så många nya kunder att kapaciteten i nätet måste utökas. Att nedstängningen var planerad sedan lång tid tillbaka, före coronautbrottet. Och att man därför dragit om el och stängt av ventilation.

– Det är klart att vi kunde ha skjutit på det någon månad. Men coronaläget kanske inte ser annorlunda ut då, säger Lena Norén.

För att kunna läsa informationen på Hammarö stadsnäts hemsida krävs en fungerande internetuppkoppling.
För att kunna läsa informationen på Hammarö stadsnäts hemsida krävs en fungerande internetuppkoppling. Foto: Helena Karlsson

Onsdagens nedstängning pågår, enligt stadsnäts hemsida, fram till klockan 16. 00.

På måndag, den 6 april, stänger Hammarö stadsnät ner igen. För ännu en planerad driftstörning, den gången berörs kunderna i Bråten. Och den 8 april är det dags igen, för en planerad driftstörning i de centrala delarna av nätet.

Artikeltaggar

CoronavirusetHammaröNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.