Karlstadsbuss börjar köra enligt sommartidtabell – i april

Nyheter
PUBLICERAD:
Resandet med kollektivtrafik rasar i länet i coronakrisens spår. Nu går Karlstadsbuss över tidigare till sommartidtabell.
Foto: Håkan Strandman
Sommar redan i april? Nej, inte riktigt. Men på grund av det kraftigt minskade bussresandet väljer Karlstadsbuss att redan från och med nästa vecka gå över till sommartidtabell.

– Det handlar om att anpassa utbudet efter den efterfrågan som finns just nu, och att skapa en beredskap om ett större antal förare skulle insjukna. Vi vill kunna genomföra den trafik vi utlovar i våra tidtabeller, säger Mathias Lindgren, trafikchef tätort på Region Värmland kollektivtrafik i ett pressmeddelande.

Resandet inom tätortstrafiken har de senaste veckorna halverats, vilket innebär att passagerarmängden ligger på samma nivå som under en normal julivecka.

Det är det tillsammans med en önskan om att kunna upprätthålla trafiken om ett större antal förare skulle insjukna gör att beslutet om att införa sommartidtabellen från och med den 6 april tagits.

– Det är viktigt att vi i dessa tider tillgodoser de behov som våra resenärer har, men också att vi på ett klokt sätt hushåller med de resurser vi har inom Region Värmland, säger Jesper Johansson (MP), ordförande i Kollektivtrafiknämnden, som tagit beslutet.

Skulle resandet öka igen på vissa linjer finns en beredskap att sätta in extrabussar med kort varsel.

Linjerna 53 och 59 kommer att fortsatt trafikeras som vanligt eftersom de bland annat trafikerar Karlstads universitet, Västerstrandsskolan och Engelska skolan.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.