Sverige måste testa mera

Ledare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
En av Sydkoreas många testanläggningar för provtagning av coronavirus.
Foto: Ahn Young-joon/AP
I Sverige har vi hittills avstått från att testa människor för covid-19-viruset i någon större skala. Men det måste bli ändring på det nu. Vi måste få en klarare bild över hur stor smittspridningen är, för som det är nu vet vi helt enkelt inte. Det lär bli dyrt men i dessa tider måste sådana saker också få kosta.

Ingen vet egentligen hur stor smittspridningen är. Eftersom många smittade får inga eller lindriga symptom så är sannolikt mörkertalet stort. En del tror att det till och med är mycket stort. Om många inte känt några symtom så kan därför smittan ha spridit sig till flera. Saken är den att vi inte vet, och att vi famlar i mörkret. Mycket blir kvalificerade gissningar. Ett sätt att minska på osäkerheten är att helt enkelt testa fler personer.

Men i Sverige har vi sedan smittspridningen blev allmän i stort sett upphört med att testa personer som inte tagits in på sjukhus, eller personal inom sjukvården och äldreomsorgen. Många andra länder har gjort tvärtom. I Sydkorea, som förvisso också gjorde an mängd andra tidiga och omfattande insatser och som nu ses som en förebild, har masstestning varit, och är, ett effektivt medel i bekämpningen av coronasmittan. Snabbt så byggde man upp hundratals kliniker för provtagning. Island och Tyskland är andra länder där man framgångsrikt testar i stor skala. Även Norge skall börja.

I helgen föreslog moderatledaren Ulf Kristersson att Sverige också måste börja med masstestning, och det är svårt att inte hålla med. Han ämnar lägga fram det på dagens partiledarmöte med statsminister Stefan Löfven (S). I ett inlägg på Facebook utvecklar han sina tankar. Vi måste veta vilka som är smittade, har varit smittade och vilka som inte varit det för att båda klara smittbekämpningen men också att samhället och ekonomin klarar sig.

Det är inte att ställa det ena mot det andra, det är att försöka klara av fler saker samtidigt. Omfattande provtagningar skulle underlätta då folk som inte är smittsamma kan gå till jobbet, handla i butik och gå på restaurang. Det gäller också för att trygga vårdens personalförsörjning. Att återstarta ekonomin blir också lättare.

Det kommer att bli kostsamt att ta fram testkit, liksom mer storskalig provtagning. Men coronakrisen kostar redan samhället mångmiljardbelopp, och det här är något som skulle underlätta, givetvis om det görs på rätt sätt. Folkhälsomyndigheten har hittills ställt sig rätt avvisande på grund av de resurser som de är rädda för skulle slukas. Därför måste masstestningar genomföras på ett sådant sätt att sjukvården inte drabbas.

Det skulle till exempel kunna ske med hjälp av frivilliga och andra som man utbildar för ändamålet, och genom att ta vara på den övriga laboratoriekapacitet som finns i Sverige, såväl inom företag som inom myndigheter, till exempel Statens veterinärmedicinska anstalt. Försvarsmakten skulle också kunna hjälpa till med bland annat logistik. Vill man så kan man, och är det något som Coronakrisen visat så är det att gamla invanda föreställningar har ställts på huvudet när läget blivit skarpt.

Förhoppningsvis kommer regeringen att hörsamma Moderaternas bud – det vore inte första gången – och inleda masstestningar. Enligt uppgifter till Sveriges Radios ekoredaktion så planerar regeringen att ge uppdrag till Folkhälsomyndigheten att skyndsamt ta fram en nationell strategi för att utöka provtagningen för covid-19. Låt det inte stanna vid en halvmesyr. Det har vi inte råd med.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.