Hoppa till huvudinnehållet

Låt naturen sköta jobbet med avloppet

Publicerad:
Givetvis ska dåliga avloppsanläggningar åtgärdas men att byta ut bra anläggningar skadar både miljö, klimat och ägarna till avloppsanläggningen, skriver Lars Hylander.
Givetvis ska dåliga avloppsanläggningar åtgärdas men att byta ut bra anläggningar skadar både miljö, klimat och ägarna till avloppsanläggningen, skriver Lars Hylander. Foto: Björn Lindgren/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Havs- och Vattenmyndigheten (HaV) har äntligen insett att marken avskiljer fosfor, men har inte tydligt kommunicerat det till miljökontoren, skriver Lars Hylander.

Sverige slutar av resurs- och kostnadsskäl att testa alla misstänkta fall för Coronaviruset. De kostar bara någon tusenlapp per test, så jag får inte ihop dessa minskade krav med samhällets dyra krav för att undvika smitta från de med enskilda avlopp. Ofta tvingas avloppsägarna att betala 100 000 kronor eller mer per hushåll för en åtgärd, som oftast inte är motiverad.

Drygt en miljon svenskar dricker året runt vatten från egna brunnar samt ytterligare lika många under sommaren. Trots det stora antalet är det ytterst få rapporterade fall av hälsoproblem, något tiotal om året som beror på att det egna brunnsvattnet förorenats av bakterier från människor eller djur. Ofta rör det sig om muslort eller gödselförorenat ytvatten som läckt in på grund av dålig tätning runt brunnen.

Så skriver du en debattartikel

Det säger sig själv att dessa problem åtgärdas vid brunnen istället för att byta ut avloppsanläggningen, som alltför ofta föreläggs av kommunernas miljökontor. Detta i samförstånd med lobbyorganisationen för värme-, vatten- och sanitet, VVS-fabrikanternas råd. Givetvis ska dåliga avloppsanläggningar åtgärdas men att byta ut bra anläggningar skadar både miljö, klimat och ägarna till avloppsanläggningen.

Havs- och Vattenmyndigheten (HaV) har äntligen insett att marken avskiljer fosfor, men har inte tydligt kommunicerat det till miljökontoren. Istället för att pausa tillsynskampanjen när små avlopp inte är miljörisk så fortsätter man och utmålar nu felaktigt de små avloppen som en stor hälsorisk. Har samhället råd med dessa omotiverade åtgärder när det finns så många miljövänliga investeringar som behövs, t ex solceller? Dessa skulle dessutom bidra till ett fossilfritt Sverige, ett initiativ där VVS-branschen valt att inte medverka.

Lars Hylander

Oberoende forskare

Artikeltaggar

DebattHaVVA