Hoppa till huvudinnehållet

Kris för dansbanden: "Behjärtansvärt av våra underbara fans"

Publicerad:
Dansbandsbranschen är en av flera som blöder i sviterna av det nya coronaviruset. Fernandoz, med Anders Nordlund till höger, ställer hoppet till regeringens stödpaket.

Under 30 år har det värmländska bandet Fernandoz varit hans skötebarn.

Nu väntar en tid av ovisshet och jobben är avbokade.

– Som dansband hamnar man långt bak i kön när det delas ut krispaket, menar Anders Nordlund.

Det värmländska dansbandet Fernandoz bildades redan på 80-talet och 1990 blev sångaren och musikern Anders Nordlund medlem. Han har belönats med Guldklaven och bandet har haft flera hits på Svensktoppen och tillhör eliten i Dansbandssverige.

– Viruset skapar kaos överallt, inte minst i alla branschen som samlar människor, konstaterar Anders Nordlund krasst.

– Allt som händer nu, här och globalt, det har jag bara sett på film innan. Man vill mest bara att någon ska väcka en ur det här.

För egen del har ett 20-tal planerade spelningar under våren ställts in. Fler lär det bli. Totalt gör gruppen ungefär 140 spelkvällar varje år.

– Den senaste spelningen vi gjorde var den 12 mars. Vi märkte av ett bortfall redan då. Efter det har allt fallit bort.

Dansbandens värmländske låtskrivare: "Kaos väntar dansbandsvärlden"

Tony Irving ett språkrör

Anders Nordlund berättar om en nära kontakt med ett dussintal dansband från hela landet som alla lever med samma problem.

– Småföretagare verkar vara det sämsta man kan vara i dag. Vi har samlat ihop oss några dansband och har med Tony Irving som en hjälpande röst, ett språkrör. Kanske man är mer benägen att lyssna på honom då vi dansband hamnar väldigt långt bak i kön när det handlar om stödpaket.

– Statligt stöd ser jag som den enda räddningen om det här blir långvarigt. För alla band som jag har varit i kontakt med går gränsen vid två, tre månader. Så länge kan vi hålla oss vid liv innan vi måste ha stöd.

Att spela upp till dans är bandens enda egentliga inkomstkälla. Skivförsäljningen är inte vad den var på 90-talet och intäkterna från strömningstjänsterna beskriver Anders som "katastrofalt dåliga".

– Vi är fyra i bandet, jag äger bandet tillsammans med en annan kille och betalar månadslön till de övriga tre medlemmarna. De är uppsagda nu och får stämpla.

"Svårt att ta in"

Under 30 år har Anders Nordlund drivit bandet Torsby som bas.

– Det är mitt lilla skötebarn det här, något som jag har byggt upp under alla år. Det är den enda sysselsättning jag har haft. Från början är jag utbildad svetsare, men jag har aldrig jobbat som det, alltid varit musiker. Den vardag som råder just nu är svår att ta in. Jag är ingen ungdom längre så om jag skulle börja om, vad skulle jag göra då?

Oavsett om det får fortsätta vara hans födkrok eller inte kommer musiken alltid att finnas kvar för honom.

– Det går inte att ta bort den. Om inte som yrke, så som hobby. Men jag hoppas verkligen att det inte ska behöva gå så långt.

Orostiderna har fått bandet att söka nya vägar.

– Vi har dumpat priserna i vår webbshop vilket har gett effekt. I lördags gjorde vi som många andra – vi livesände på Facebook. Många band gör det och har med ett swishnummer i bild. Vi fick ett bra gensvar, nästan 30 000 visningar hittills. Och slanten vi fick in kan nog räcka till i alla fall någon räkning. Det är verkligen behjärtansvärt av våra underbara fans och dansare som skänker en peng för vår överlevnads skull.

Artikeltaggar

DansbandFacebookFernandozGuldklavenNöje/KulturSvensktoppenTorsby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.