Hoppa till huvudinnehållet

HA-gården kan bli LSS-boende

Publicerad:
Det var tumultartat och polisbevakning även när Kronofogdemyndigheten hade visning på HA-gården i Härtsöga inför den exekutiva auktionen våren 2013.
Det var tumultartat och polisbevakning även när Kronofogdemyndigheten hade visning på HA-gården i Härtsöga inför den exekutiva auktionen våren 2013. Foto: Anders Hanson

Den beryktade HA-gården i Härtsöga kommer att genomgå en total förvandling. För att efter tio år återuppstå som ett nytt LSS-boende.

Det var tumultartat, och till och med handgemäng, när kommunens ombud till slut gick vinnande ur budgivningen och fick köpa HA-gården för 3,1 miljoner på en exekutiv auktion i Örebro våren 2013.

Men det kom att dröja fyra år innan kommunen blev av med hyresgästen, Solstadens motorsport.

Ända upp i HD

Med hjälp av advokat Ismo Salmi, som kallade hyresgästen en herrklubb, lyckades man försena vräkningen. En bortglömd formulering i kommunens uppsägning gick ända upp i HD, Högsta domstolen. Där motorklubben vann.

Men till slut, i ett annat mål som också det gick ända upp till HD, vann kommunen. I april 2017 fick kommunen rätt att avhysa hyresgästen som inte sett till att hålla fastigheten försäkrad.

Dåligt skick

Fastigheten som består av sex byggnader på sammanlagt 1 383 kvadratmeter på en 13 700 kvadratmeter stor tomt med grusade planer och gräs.

Det stod tidigt klart att många av byggnaderna var i så dåligt skick att de måste rivas.

2018 ansågs sig inte kommun ha råd. En rivning beräknades då kosta 4 miljoner. Och man visste heller inte vad man skulle göra med tomten.

Lugnare tillvaro

I höstas föreslog vård- och omsorgsförvaltningen att man skulle bygga ett nytt LSS-boende på fastigheten. Ett boende för personer som behöver enskildhet och en lugnare tillvaro.

Härtsöga 4:2 ligger enskilt. Men inte avskilt. Det finns en busshållplats i närheten.

Teknik- och fastighetsförvaltningen vill nu ha pengar till det i budgeten för 2021 - 2023. Ett förslag som kommer upp för politisk diskussion på nämndens arbetsutskott nästa vecka.

Tanken är att det ska bli ett boende med sex lägenheter samt kök och personalutrymmen med byggstart 2021 och inflyttning 2023.

Artikeltaggar

Hells AngelsKarlstadLSSNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.