• idag
  3 juli
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  4 juli
  19°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  5 juli
  19°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  6 juli
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Besöksförbud på äldreboenden fram till juli

Vård & omsorg | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Pressträff med socialminister Lena Hallengren, statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Isabella Lövin med anledning av coronaviruset.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
De närmaste tre månaderna råder totalförbud för besök på äldreboenden. De tidigare rekommendationerna om att inte besöka äldreboenden räcker inte, enligt regeringen.
Personal på äldreboenden välkomnar förbudet.

– Regeringen har tidigare lämnat en skarp rekommendation mot att besöka äldreboenden och flera kommuner har infört besöksförbud. Regeringen ser ett behov av enhetlighet, sade vice statsminister Isabella Lövin (MP) på en presskonferens.

Socialminister Lena Hallengren framhöll att det bor en tydlig riskgrupp på äldreboenden.

– Vi vill inte ha in en smitta där, det kan få förödande effekter, säger hon till TT.

Men följer inte människor de rekommendationer som getts?

– Vår bild är att man följt dem rätt väl, men nu handlar det om att också hålla ut över tid och känna ett stöd i lagstiftningen för att faktiskt kunna hålla stängt, säger Lena Hallengren.

Smitta på boenden

Folkhälsomyndigheten har ju oräkneliga gånger betonat hur viktigt det är att skydda de gamla från coronaviruset. Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att beslutet om besöksförbud är väldigt rimligt.

– Vi ser ju att vi får en spridning på olika boenden, det rapporteras från många delar av landet. Vi ser också i statistiken att det är fler äldre som blir smittade, så det finns signaler på att det kan bli bättre, säger han.

Han påpekar samtidigt att det finns en möjlighet för de boendeansvariga att göra undantag.

– För i vissa fall kan man behöva göra besök hos sina gamla anhöriga, och det kan man säkert göra på ett bra och tryggt sätt.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) föreslog för drygt en vecka sedan regeringen att införa ett förbud, och välkomnar därför beslutet. Greger Bengtsson, samordnare för äldreomsorg, förklarar att många kommuner undrat om det är lagligt att förhindra besök. De äldre är hyresgäster på boendena och frågan har varit om de kan nekas att ta emot besök i sin bostad.

– För att kommunerna ska kunna göra rätt är det bra att det finns ett förbud. Då finns ingen osäkerhet, säger Greger Bengtsson.

Förbudet gäller i tre månader, det vill säga april, maj och juni.

– Jag förstår de äldre och de anhöriga. Men det är en fråga om liv och död, säger Greger Bengtsson.

Stöd för personalen

Också ute på boenden välkomnas totalförbudet.

– Vi tycker det är jättebra att man nu kan säga att man inte får besöka äldreboendet, även om de anhöriga har respekterat rekommendationerna att inte besöka sina äldre, säger Stina Lundin, undersköterska på Lovisagården i Vendelsö utanför Stockholm.

Karin Strindlöv, föreståndare på Hyllie Park äldreboende i Malmö, tycker att det är bra att totalförbudet inte kom direkt.

– Jag tror att man gjorde klokt i att inte ta till de mest drastiska åtgärderna från början och tänker att det har varit bra att man under kontrollerade former har kunnat besöka sina äldre anhöriga under den här tiden.

Karin Strindlöv säger att totalförbudet är en hjälp för henne som verksamhetschef.

– Det finns några anhöriga som har lite svårare att foga in sig. Det är också tufft för personalen att komma med pekpinnar mot anhöriga. Ur den synpunkten underlättar ett regeringsbeslut.

Hon påpekar dock att hon som verksamhetschef fortfarande har möjlighet att göra undantag i speciellt ömmande fall, för personer i livets slutskede.

Owe Nilsson / TT

Anna Lena Wallström / TT

Petronella Uebel / TT

Fakta: Förordningen

I förordningen om tillfälligt förbud mot besök på äldreboenden sägs att:

En person under 18 år får, trots förbudet, besöka förälder eller någon annan som denne varaktigt bor eller tidigare bott tillsammans med.

Detta gäller dock endast om den verksamhetsansvarige bedömer att risken för spridning av sjukdomen covid-19 är liten i boendet.

Den verksamhetsansvarige får också i enskilda fall medge undantag från besöksförbudet om det finns särskilda omständigheter som motiverar ett besök och om risken för spridning av covid-19 är liten i boendet.

Förbudet gäller under perioden 1 april–30 juni.

Källa: SFS 2020:163

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.