Hoppa till huvudinnehållet

Vårdpersonal strider mot sänkta skyddskrav

Publicerad:
Hittills har munskydd, visir och heltäckande klädsel varit krav för den som ska arbeta med smittade patienter. Nu vill regionerna ta bort krav på munskydd och heltäckande klädsel. Arkivbild.
Hittills har munskydd, visir och heltäckande klädsel varit krav för den som ska arbeta med smittade patienter. Nu vill regionerna ta bort krav på munskydd och heltäckande klädsel. Arkivbild. Foto: Mikael Fritzon/TT

Viss vårdpersonal ska numera kunna jobba med coronapatienter i kortärmat och utan munskydd, tycker regionerna. Vårdpersonalen håller inte med.

Nu blåser det till strid om skyddskraven för personalen mitt under coronakrisen.

Regionerna har i fredags tillsammans kommit överens om att kraven på skyddsutrustning för viss vårdpersonal kan sänkas. Munskydd behövs inte, och inte heller heltäckande kläder annat än i speciella fall, enligt de 21 regionernas gemensamma överenskommelse, som de nu vill att Folkhälsomyndigheten ska sanktionera som en allmän rekommendation.

Men sänkningen av kraven orsakar ramaskri bland vårdpersonal. Snabbt har en Facebookgrupp bildats bland personalen, som fått nära 30 000 medlemmar på bara ett par dagar.

– Vi satt och diskuterade i lördags, och bestämde oss för att göra ett nationellt upprop, berättar Ann-Jasmin Wikström, ambulanssjuksköterska i Älvsbyn.

Hon berättar att de inte får den utrustning de beställer.

– Vi strider för förkläden, andningsskydd, visir och handskar. Det är basal skyddsutrustning.

Att regionerna inte tar personalens oro på allvar är allvarligt, tycker hon.

– Vårt mål är att göra vårt bästa, så att Sverige har personal som kan vårda, säger Ann-Jasmin Wikström.

Provocerande

– Det känns som ett slag i ansiktet. Det är fruktansvärt provocerande, säger Sara Nordin, undersköterska inom intensivvården på Karolinska i Stockholm.

Hon själv berörs inte av de sänkta kraven eftersom hennes jobb på intensivvårdsavdelningen inte omfattas av de sänkta kraven.

– Men jag känner en stor oro för den generella synen på vårdpersonalen.

Det här visar att arbetsgivarna inte bryr sig om sin personal särskilt mycket, och inte heller tar oron på allvar, tycker hon

I början av virusutbrottet var personalen inte så orolig, berättar hon.

– Då var det mest de över 70 år och riskgrupper som var särskilt utsatta. Men så kom rapporter om att sjukvårdspersonal dog som flugor i Italien. Det är så nytt det här viruset, och det är olika bud hela tiden. Det skapar en enorm oro, säger Sara Nordin.

Tillgång får inte styra

Heidi Stensmyren, ordförande i Läkareförbundet, vill att reglerna kring skydd och säkerhet ska präglas av en försiktighetsprincip, och också vara mycket tydliga. Som det är nu skapar olika och ändrade regler oro och otydlighet, förklarar hon.

Riktlinjerna får absolut inte utformas utifrån tillgången på skyddsutrustning, anser hon.

Ännu har inte Folkhälsomyndigheten kommit med några ändrade rekommendationer. Heidi Stensmyren berättar att hon ska träffa Sveriges kommuner och regioner (SKR) under måndagen och diskutera skyddsutrustningen.

Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen, motiverade beslutet i fredags med att man nu vet mer om viruset.

– Men det här ändrar vi eftersom vi lärt oss mer. När det kommer ett nytt virus är det klart att vi skyddar oss med allt vi kan, sade Ann Söderström.

TT har sökt SKR, Folkhälsomyndigheten, Vårdförbundet och Kommunal.

Johanna Cederblad/TT

Artikeltaggar

ÄlvsbynCoronavirusetFolkhälsomyndighetenKommunalNyheterSKRSverigeVårdförbundetVästra Götalandsregionen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.