Hoppa till huvudinnehållet

President Trump är ingen landsfader

Publicerad:
För att klara en kris är det viktigt att endast en person utses till talesperson och kommer med klara, skriver Anders Lundin.
För att klara en kris är det viktigt att endast en person utses till talesperson och kommer med klara, skriver Anders Lundin. Foto: Pablo Martinez Monsivais

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Under flera framträdanden har Trump lyckats bryta mot alla de regler som gäller för att leda arbetet med coronakrisen, skriver Anders Lundin.

President Trump har en mycket begränsad politisk repertoar. Det handlar om stora gester, fördunkling, lögner, självberöm och att dela ut hot.

Den senaste tidens presskonferenser visar detta. Under flera framträdanden har Trump lyckats bryta mot alla de regler som gäller för att leda arbetet med coronakrisen. Det är ganska enkla regler som ska gälla. Den första huvudregeln är att vara konsekvent, exakt och inte undanhålla viktig information. Den andra huvudregeln är att inte tillåta någon att utan förberedelse, kunskap och disciplin lämna hälsobudskap.

I ett tidigt skede var Trumps utsagor om coronaviruset fyllda med felaktigheter och rena dumheter. Han sa bl.a. att det var ett utspel av demokraterna för att han skulle förlora i det kommande presidentvalet, att det var av kinesernas fel och att han hade full kontroll över situationen.

Fredagen den 6 mars försökte Trump vid ett pressmöte i vanlig ordning göra valpolitik av coronapandemin. Enligt Trump så skulle den snart försvinna – han gjorde en bedömning att det skulle ske i april för då skulle det bli varmare. Man kunde gå till jobbet. Den som ville kunde gå och testa sig. Han sa återigen att hans Administration hade full kontroll över situationen. Han fick svar av Wall Street på måndagen den 9 mars. Marknaden sjönk med 7,8 % - den värsta dagen sedan finanskrisen 2008.

För att återta ledarrollen höll Trump onsdagen den 11 mars ett tal till nationen som han sent ska glömma. Han läste på telepromptern ett tal som svärsonen Jared Kushner och den populistiska nationalisten Stephen Miller kokat ihop utan att ha konsulterat landets hälsoexpertis. Han kunde dessutom han inte låta bli att improvisera och då blev det helt fel. Trump annonserade bl.a. att USA införde reseförbud, som gällde både människor och varor från Europa, med undantag av Storbritannien och Irland – detta utan att ha konsulterat Europa. Hans försök att spela landsfader med full kontroll fick en käftsmäll av Wall Street dagen efter. Aktiemarknaden sjönk med 11 %.

Så skriver du en debattartikel

Vita Huset har blivit en kaotisk organisation. Trump har nu sin fjärde stabschef och är inne på sin sjätte kommunikationschef. Trump har karaktärsbrister. Han värderar lojalitet framför kompetens. Han har inget förtroende för experter. Trump har ett begränsat ordförråd - det mesta är fantastiskt eller fruktansvärt och han ljuger ofta. Han har för vana att skuldbelägga andra. Hans personangrepp är kränkande och ociviliserade. Det är genant att se hur vuxna, välutbildade män och kvinnor i hans administration kryper och fjäskar för denne självutnämnde, självberömmande expert.

I fredags fick hälsoexperter ställa in ett förberett TV-program för att ge utrymme åt Trumps självberöm och behov av bekräftelse. För att klara en kris är det viktigt att endast en person utses till talesperson och kommer med klara, konsekventa besked för att skapa förtroende och lugn. Trump kan inte samla landet. För Trump är det inte en fråga om vad som händer med landet utan vilken bild man får av honom. Det är oroväckande hur ofta experter får rätta de felaktigheter som ramlar ur Trumps mun, samtidigt som Trump själv hävdar att expertisen är förvånad över hans goda kunskaper på området. Har mannen ingen självdistans eller självkritik?

Jag förvånas inte längre av Trumps inkompetens, lögner eller konspirationsteorier. Men det finns en sak som förvånar mig och som jag har svårt att förklara. Hur kan det vara att Trump stöds av ca 60 miljoner amerikaner?

Anders Lundin

Docent, Diplomat i Washington 1984-1992

Artikeltaggar

CoronavirusetDebattDonald TrumpKonspirationsteorier