Hoppa till huvudinnehållet

Länsstyrelsen pressar kommunalrådet i Storfors

Publicerad:
Tillsynsmyndigheten vill veta hur Storfors kommunalråd Hans Jildesten (S) sköter sitt uppdrag som ordförande i bostadsstiftelsen Björkåsen.
Tillsynsmyndigheten vill veta hur Storfors kommunalråd Hans Jildesten (S) sköter sitt uppdrag som ordförande i bostadsstiftelsen Björkåsen. Foto: Sanna Emanuelsson

Tillsynsmyndigheten vill veta på vilka grunder Storfors kommunalråd Hans Jildesten (S) sa upp kommunens avtal med bostadsstiftelsen Björkåsen - där han är ordförande.

NWT har i flera artiklar berättat om Hans Jildestens dubbla roller som kommunalråd och stiftelseordförande.

Om hans och ekonomichefens extraersättningar. Om ekonomichefen som fick sparken. Om revisorernas granskning av kopplingarna mellan kommunen och stiftelsen.

Och om anmälningarna med begäran om en opartisk utredning som gjorts till länsstyrelsen i Dalarna, som är tillsynsmyndighet för alla stiftelser i landet.

Granskning pågår

Länsstyrelsens granskning pågår. Nu vill tillsynsmyndigheten att Hans Jildesten svarar på ett antal frågor som handlar om hur han, som ordförande, och övriga ledamöter i stiftelsen skött sina uppdrag.

Den enda tillgängliga skriftliga dokumentation som är känd visar att det var Hans Jildesten ensam som - i rollen som stiftelsens ordförande - sa upp samarbetsavtalet stiftelsen hade med Storfors kommun.

Inte tillåtet

Vilket inte är tillåtet enligt stiftelsens egna stadgar som säger att det måste vara två ledamöter i förening som tecknar firma för stiftelsen.

– Du ombeds svara på hur uppsägningen är avtalet är förenligt med stiftelsens stadgar eller stiftelselagen, skriver länsstyrelsens rättsenhet i sitt brev till Hans Jildesten.

Tillsynsmyndigheten noterar också att det saknas protokoll från flera av stiftelsens sammanträden. Och att det klagats på att protokoll inte justerats i tid.

– Hur är det förenligt med stiftelsens stadgar eller stiftelselagen? undrar man.

Hans Jildesten har fått en månad på sig att svara på frågorna.

NWT söker honom för kommentarer.

Artikeltaggar

Hans JildestenLänsstyrelsenNyheterStorforsStorfors kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.