• idag
  30 maj
  18°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 maj
  20°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Fyra av tio företag i Värmland räknar med att varsla

Arbetsmarknad | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen under Arbetsförmedlingens pressträff i Stockholm på måndagen.
Foto: TT
Varslen om uppsägningar var rekordhöga i mars.
– Vi har rekordhöga varsel i mars. Det här är de högsta siffrorna vi har sett någonsin, säger Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén till TT.
I Värmland räknar fyra av tio företag med att varsla, eller har redan varslat, medarbetare.

TT rapporterar att 18 433 personer varslades om uppsägning i Sverige under förra veckan, vilket kan jämföras med 13 700 veckan före det, enligt Arbetsförmedlingens statistik. Normalt ligger antalet under 1 000 per vecka eller runt 3 000 per månad.

Totalt under mars har därmed hittills 36 800 personer varslats om uppsägning, vilket kan jämföras med de högsta nivåerna under finanskrisen hösten 2008 då knappt 20 000 varslades som mest under en månad.

Krogar och hotell

Värst drabbad är hotell- och krogbranschen. Mest drabbad region är Stockholmsområdet, där nästan hälften av varslen hamnat.

Arbetslösheten börjar nu också stiga. TT rapporterar att drygt 14 200 personer in sig som nya arbetssökande hos Arbetsförmedlingen under förra veckan. Veckan dessförinnan var det drygt 12 100 arbetssökande.

Antalet nyinskrivna arbetssökande är därmed mer än dubbelt så många som de brukar vara vid motsvarande tidpunkt på året.

Antalet öppet arbetslösa hos Arbetsförmedlingen ligger på nästan 211 000 personer, mot 180 000 motsvarande vecka 2019, enligt TT på måndagen.

Värmland drabbas

I Värmland påverkas allt fler företag av coronakrisen. Näringslivets mediaservice meddelar att fyra av tio företag i Värmlands län upplever finansierings- eller likviditetsproblem, enligt en ny undersökning från arbetsgivarorganisationen Svenskt näringsliv. Fyra av tio företag räknar med att varsla, eller har redan varslat, medarbetare.

Sju av tio företag upplever störningar i försäljning eller orderingång jämfört med samma period under 2019.

– Läget är extremt allvarligt. Många företag som i grunden är livskraftiga har nu stora och akuta problem. De kämpar för sin överlevnad. Går de under riskerar vi att drabbas av en långvarig massarbetslöshet, säger Jan-Olof Jacke, vd i Svenskt Näringsliv till Näringslivets mediaservice

– Regeringen har vidtagit flera åtgärder på viktiga områden, men det som hittills gjorts är inte tillräckligt. Det krävs ett mer kraftfullt räddningspaket på nationell nivå. Om vi inte vidtar rätt åtgärder nu blir kostnaderna ännu större framöver.

Kräver lättnader

– Kommuner, regioner och länsstyrelser måste också göra allt de kan för att underlätta för företagen. De kan till exempel avvakta med att ta ut avgifter och betala sina leverantörsfakturor snabbare än vanligt. Vi vet att många kommuner följer våra råd, men fler behöver göra det. Det behövs även fler åtgärder som sänker kostnader hos företagen, säger Jan-Olof Jacke.

Undersökningen bygger på svar från drygt 8800 medlemsföretag i Svenskt näringsliv under perioden 18-27 mars 2020.

624 varsel i Värmland

I Värmland har 624 personer varslats om uppsägning hittills under mars, att jämföra med 95 månaden innan. Under samma månad förra året, mars 2019, varslades ingen om uppsägning i Värmland enligt Arbetsförmedlingens statistik.

Arbetsförmedlingen skriver i ett pressmeddelande att den pågående pandemin ger tydliga avtryck på den svenska arbetsmarknaden.

Högre än tidigare

De månader som historiskt haft de högsta varseltalen är november 1992 med 22 200 berörda och november 2008 då 19 900 personer varslades om uppsägning.

– Vi har aldrig tidigare sett så höga varseltal under en månad. Den senaste veckan har antalet personer berörda av varsel fördubblats. Vi ser nu också en spridning till transport och handel, säger analyschefen Annika Sundén i pressmeddelandet.

Åtgärdspaketen dämpar

– Vi följer utvecklingen noga. Regeringens åtgärder förväntas ha en dämpande effekt på hur många som blir uppsagda. Men det som framför allt avgör hur mycket arbetslösheten ökar är hur långvarig krisen blir.

När efterfrågan på arbetskraft minskar ökar arbetslösheten framför allt bland dem som är nya på arbetsmarknaden. Många av jobben som försvinner finns i branscher med viktiga instegsjobb för utrikes födda och ungdomar.

– Det finns fortfarande en efterfrågan på arbetskraft. Exempelvis finns det ett behov av personal inom vård och omsorg samt gröna näringar, säger Annika Sundén.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.