Coronakrisen visar hur lite MP är värt

Signerat | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Den enda miljöpartist som märks av i krishanteringen är finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund. Han är också den ledande miljöpartist som minst upplevs som en sådan, skriver Daniel Persson.
Foto: Anders Wiklund/TT
Coronautbrottet kom från ingenstans. På rekordfart slog det klorna i världen och det förde med sig stora förändringar på så gott som alla områden.

Vi har på rekordfart ändrat våra sociala koder. Inte bara så att den som ägnat flera år att slå fast att man hälsar med ett handslag i Sverige plötsligt måste ge sin chef en high five i luften utan också att vi väldigt snabbt ökade avstånden till andra människor i vardagliga och annars oreflekterade situationer som köer i butiker.

Ekonomin gjorde en hastig tvärvändning. Börsen som aldrig verkade vilja stanna i sin strävan uppåt sjönk som en sten oaktat vilka stimulanspaket som presenterades.

Att coronakrisen kommer att få även politiska följder är självklart. De lär dock inte bli lika dramatiska i och med att de går att förutse. Socialdemokraterna kommer att öka eller minska i enlighet med hur väl väljarna bedömer att krishanteringen har skötts. Enligt DN/Ipsos senaste mätning har det hittills inneburit ett mindre uppsving i opinionen men krisen är långt ifrån över och insynen i krishanteringen har ännu varit minimal.

Miljöpartiet ser däremot ut att vara på väg att rationaliseras bort. Det är något som har varit på god väg under en längre tid men krisen kan på goda grunder tänkas skynda på processen.

Utrymmet för MP i svensk politik krympte redan innan krisen. Efteråt verkar det dock inte finnas någon plats alls för partiet eller dess hopplösa politik.

Den enda miljöpartist som märks av i krishanteringen är finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund. Han är också den ledande miljöpartist som minst upplevs som en sådan. Hans språkrörskollega, miljö- och klimatminister Isabella Lövin, har varit närmast omöjlig att hitta i krisen. Och det är inte att undra på. Miljö och klimat har milt uttryckt tappat i prioritet.

MP har relativt sin ringa storlek faktiskt varit hyggligt framgångsrika under sin tid i regeringen. Flyget har tvingats ned på knä, kärnkraften är alltjämt på väg ned i malpåsen och privatbilismen är jagad som aldrig förr. Men krisen gör att allt plötsligt är på blodigt allvar och då försvann den miljöpartistiska politiken över en natt.

Nu gör regeringen vad den kan för att rädda såväl flygbolag som flygplatser runtom i landet. Hittills har inga åtgärder vidtagits för att öka användningen av egna bilar men det är inte uteslutet. Att köra bil är social distansering på vägen. Som allra minst bör regeringen uppmana människor att ta bilen och i möjligaste mån undvika kollektivtrafiken. Bara det är ett hårt slag mot MP.

När den akuta krisen är över är det ett annat Sverige som tar vid. Ett Sverige som på kort tid har sett konkurser, nedläggning, varsel och uppsägningar på en nivå som de flesta aldrig sett i hela sitt liv. Då kommer en period av intensiv uppbyggnad att komma.

Det är inte omöjligt att den nya situationen till och med kan leda till omtag i kärnkraftsfrågan. Förutsättningarna för företagen och ekonomin kommer att vara avgörande för vårt framtida välstånd. Utrymmet för MP:s självspäkande lyxpolitik kommer att vara obefintligt – i riksdagen men också bland väljarna.

Det finns således en högst påtaglig chans att Miljöpartiet nu gör sin sista mandatperiod i Sveriges riksdag.

Daniel Persson

Frilansskribent

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.