Hoppa till huvudinnehållet

Anställda på Nordic Paper kan få hjälpa till i sjukvården

Publicerad:
Reporter Jenni Jansson
Jenni Jansson
jenni.jansson@saffletidningen.se
Anställda vid Nordic Paper som har vårdutbildning får möjlighet att hjälpa till inom sjukvården samtidigt som man behåller sin lön. Erbjudandet har nyligen gått ut till anställda i hela koncernen.
Anställda vid Nordic Paper som har vårdutbildning får möjlighet att hjälpa till inom sjukvården samtidigt som man behåller sin lön. Erbjudandet har nyligen gått ut till anställda i hela koncernen. Foto: Jenni Jansson

Personal vid Nordic Paper har möjlighet att hjälpa till inom sjukvården samtidigt som man behåller sin lön.

– Vi har precis gått ut med ett erbjudande om att släppa vårdutbildade anställda till vården nu när det finns ett stort behov, säger Marie Stenquist, kommunikationsdirektör.

Erbjudandet gick nyligen ut till anställda i hela koncernen. Än så länge vet man inte om det bland medarbetarna finns personer som tidigare arbetat som exempelvis undersköterskor eller sjuksköterskor och som skulle vilja hjälpa till inom vården. Men möjligheten finns nu för den som kan och vill, berättar Marie Stenquist, kommunikationsdirektör för Nordic Paper.

– Det är ett erbjudande och det är helt på frivillig basis. Personen fortsätter i så fall att få lön från oss men stöttar upp inom sjukvården under en period.

Samtidigt har koncernens kinesiska ägare, Shanying International, skickat ett par tusen munskydd till Nordic Paper, varav ett stort antal skänks till hemsjukvården i Kristinehamn. Kunder till Nordic Paper har även skickat medicinska andningsmasker, som skänkts till sjukvården i Kristinehamn, berättar Marie Stenquist.

Produktionen vid Nordic Paper i Säffle har inte påverkats av coronaviruspandemin. Dock kan leveranser från fabriken i nuläget bli något fördröjda på grund av sämre tillgång till containrar.
Produktionen vid Nordic Paper i Säffle har inte påverkats av coronaviruspandemin. Dock kan leveranser från fabriken i nuläget bli något fördröjda på grund av sämre tillgång till containrar. Foto: Jenni Jansson

Påverkar coronaviruset produktionen i Nordic Paper?

– Ja, vi blir ju alla påverkade på ett eller annat sätt just nu. Men orderläget är fortfarande okej, vi har de råvaror vi behöver och fortsätter att leverera.

Leveranserna från Nordic Paper kan dock bli lite fördröjda i nuläget eftersom det blivit svårare att få tag på de containrar som man använder för att exportera produkterna, berättar Marie Stenquist. Det är också något högre personalfrånvaro än vanligt på grund av den extra försiktighet som nu gäller vid luftvägssymtom.

På arbetsplatserna följer man myndigheternas riktlinjer för att förebygga smittspridning. Den personal som har möjlighet att jobba hemifrån uppmuntras att göra det, och det är besöksförbud på alla enheter. I princip alla möten sker via internet.

– Vi har lagt om i princip alla våra möten till digitala möten och det fungerar förvånansvärt bra, säger Marie Stenquist.

Tror du att det skulle påverka personalen på Nordic Paper mer om alla skolor stängs i Sverige?

– Det skulle nog påverka oss en del, men vi kör fortfarande på vid vår enhet i Norge. Där är ju skolorna är stängda, men de har lyckats att lösa det där. Alla gör sitt bästa och hjälps åt, och det är så vi måste hantera det här.

Nordic Paper har fabriker både i Sverige och Norge. Moderbolaget ligger i Bäckhammar, utanför Kristinehamn. De övriga bruken finns i Säffle, Åmotfors samt norska Greåker. Ägare för koncernen är kinesiska Shanying International.

Artikeltaggar

CoronavirusetKristinehamnMarie StenquistNordic PaperNyheterSäffle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.