Äldre Sunnebor om livet i karantän: "Finns mycket att göra"

Publicerad:

Allt fler människor är i karantän. FB kollade läget med några äldre Sunnebor som tillhör riskgruppen för coronaviruset.

Vad gör de på dagarna? Oroar de sig över spridningen?

– Jag håller mig lugn. Får jag corona, då är det bara att acceptera det, säger Märta Näslund, 92.

Det finns olika sätt att hantera coronakrisen. För äldre, som befinner sig i riskgruppen, kan det vara extra tufft.

En som inte har åldern på sin sida är Märta Näslund från Sunne.

– Jag blir 93 i augusti så jag är väl ingen ungdom precis, skrattar hon.

För drygt två månader sedan fick hon dessutom en hjärtinfarkt.

– Jag har återhämtat mig bra och känner mig väldigt tacksam.

Märta Näslund har en positiv inställning till det mesta. Även om coronaviruset fortsätter att spridas är hon inte särskilt orolig.

– Nej, det kan jag inte säga. Det är klart att jag har respekt, och det finns ju inte någon medicin att ta för det. Men jag är försiktig, går inte ut mer än tvunget. Jag håller mig lugn. Får jag corona, då är det bara att acceptera det.

Märta Näslund, 92, håller sig positiv och lugn i coronatider.
Märta Näslund, 92, håller sig positiv och lugn i coronatider. Foto: Morgan Bäckvall

Hemtjänsten hjälper henne att handla. De enda gångerna Märta lämnar hemmet är när hon hämtar medicin på apoteket.

– Det går bra att leva i karantän. En del tycker att det är så fruktansvärt att inte vara i farten, men jag sysselsätter mig med lite av varje.

Vad då till exempel?

– Jag läser olika tidskrifter och böcker, men jag ser inte så bra så jag är lite hämmad. Sedan sköter jag hemmet. Det finns alltid något att pyssla med.

Du känner dig inte ensam?

– Nej, inte alls. Jag har mycket kontakt med nära och kära, hemvården ringer och frågar hur jag mår. Man får försöka tåla sådana här situationer. Jag håller mig positiv så jag inte deppar ihop, då blir man bara dålig.

"Många blir glada över ett telefonsamtal"

Märta Näslund följer nyheterna noga för att hålla sig uppdaterad.

– Jag hör ofta på radion när jag är hemma, eller ser på tv. En del säger att de inte orkar, att det bara är elände med sjukdomen. Men jag vill lyssna, höra hur det går från dag till dag.

Har du några tips att ge andra som är i karantän?

– Man kan gå igenom fotografier, skriva rätt datum och årtal på dessa. Det är många som har gamla bilder på sina mor- och farmödrar. Ingen av de yngre vet vad det är för människor den dag som dem är borta. En del personer, som har bra ögon till skillnad från mig, kan passa på att läsa. Många har sin stickning, de äldre kan sticka utan att behöva se mönster. Visst finns det saker man kan sysselsätta sig med.

– Sedan kan man ta telefonen och ringa någon som man vet kan känna sig lite ensam. Många blir glada bara över ett telefonsamtal från en bekant, det piggar upp, säger Märta Näslund.

Paret Brita Eriksson, 74 och Bengt Eriksson, 75 oroar sig inte särskilt mycket över coronaspridningen.
Paret Brita Eriksson, 74 och Bengt Eriksson, 75 oroar sig inte särskilt mycket över coronaspridningen. Foto: Privat

Två andra Sunningar som ingår i riskgruppen är paret Brita Eriksson, 74 och Bengt Eriksson, 75. De har även underliggande sjukdomar, Brita har MS (multipel skleros) och Bengt hjärtsvikt.

Är ni oroliga för corona?

– Nej, inte så mycket för oss själva utan mer rent nationalekonomiskt. Vi håller oss i karantän och eftersom vi bor ute på landet så är det ganska lätt. Sedan köper vi all mat digitalt, säger Brita Eriksson.

De håller sig ständigt uppdaterade.

– Det kan man inte undgå, mobilerna piper hela tiden.

Att bo på landet gör att de kan ta sig en tur utanför huset.

– Ibland är vi ute och går nära skogen eller åker någonstans för att få lite andra vyer. Det hade varit skillnad om vi bodde trångt mitt i stan men nu kan vi få frisk luft och ändå undvika folksamlingar, säger Brita.

Vad gör ni på dagarna?

– Läser böcker, löser korsord och filosoferar. Man hinner tänka mycket i dessa tider. Sedan gör vi lite motionsturer.

Evert i Mallbacken håller sig lugn och sysselsatt.
Evert i Mallbacken håller sig lugn och sysselsatt. Foto: Dan Enwall

FB slog även en signal till Evert Karlsson, eller Evert i Mallbacken, som han är mer känd som.

Även han håller sig lugn - trots att han är 84 år och har flera underliggande sjukdomar.

– Det finns nog inget jag inte har haft, bypass, cancer, hela köret.

Men du är inte orolig?

– Nej, inte direkt. Jag har levt ett långt och bra liv. Snart blir jag 85 år och någon gång ska det ta slut. Det spelar inte så stor roll nu känner jag, men det beror väl på lite hur man är skapt.

Evert driver Galleri Träsmak i Mallbacken tillsammans med sin fru Ingrid. Kreativiteten och livfullheten består - även i coronatider.

– Ja, jag jobbar i min ateljé, frugan målar. Sedan promenerar vi en del. Annars har vi isolerat oss och handlar allting digitalt. Vi har ju varandra och även unga grannar som vi kan ropa till, säger Evert.

Artikeltaggar

ÄldreCoronavirusetKarantänNyheterSunne

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare