Hoppa till huvudinnehållet

Morgan och Mats berättar historien om nöjespalatset Sandgrund

Publicerad:
Mats Karlsson var biträdande kökschef och Morgan Ödman restaurangchef på Sandgrund. De har enormt många minnen från sin tid på danspalatset.
Mats Karlsson var biträdande kökschef och Morgan Ödman restaurangchef på Sandgrund. De har enormt många minnen från sin tid på danspalatset. Foto: Helena Karlsson

I år är det 60 år sedan restaurang Sandgrund öppnade. På bara fyra månader byggdes det som sedan blev ett av landets mest välkända danspalats.

Hit vallfärdade folk från hela Sverige och Norge för äta gott, umgås, njuta av välkända artister och dansa.

– Det var en fantastiskt tid, säger förre restaurangchefen Morgan Ödman.

Det är natten till den 17 september 1959. Den så kallade Karlstadspyromanen har i flera månader härjat och satt skräck i de boende i staden genom att tända på ett stort antal byggnader.

Nu klättrar han in genom en lucka på taket till Stadsträdgårdens sommarrestaurang, ett fantastiskt träpalats med tinnar och torn från 1800-talets senare hälft. Pyromanen tänder eld på fem ställen i lokalerna innan han osedd tar sig ut och försvinner i natten.

Restaurangen som är en mycket populär danslokal brinner som fnöske och när brandkåren kommer till platsen är byggnaden helt övertänd och går inte att rädda.

Natten till den 17 september 1959 bränner den så kallade Karlstadspyromanen ner Stadsträdgårdens fantastiska sommarrestaurang med tinnar och torn från slutet av 1800-talet.
Natten till den 17 september 1959 bränner den så kallade Karlstadspyromanen ner Stadsträdgårdens fantastiska sommarrestaurang med tinnar och torn från slutet av 1800-talet.

Sedan bara någon månad ägs sommarrestaurangen och Grand hotell av Karlstadsföretagaren Paul Jardeby som har köpt verksamheterna av Ego Holm. Han bestämmer sig snabbt för att bygga en ny restaurang som ska ersätta den brandhärjade byggnaden i Stadsträdgården.

Redan den 11 januari 1960 påbörjas arbetet på Sandgrundsudden av Paul Jardebys eget bolag Karlstads byggindustri. På osannolika fyra och en halv månad lyckas man färdigställa Restaurang Sandgrund i stram arkitektonisk stil efter att både arkitekten Uno Asplund och alla arbetare i det närmaste jobbat natt och dag. Nya ritningar levererades varje dag!

Jättelik invigningsfest

Den 27 maj hölls en storslagen invigningsfest i de toppmoderna lokalerna där inredningen hade formgivits av välkände Lars Gynning från Stockholm.

Restaurangen hade plats för 450 gäster, det fanns bar och nattklubb och terrasserna rymde ytterligare 200 personer och dessutom kunde lokalerna användas för bland annat konserter och utställningar. De var dock inte isolerade utan bara tänkta som en sommarrestaurang, något som förändrades efter bara ett år.

Efter bara drygt fyra månaders byggtid stod Restaurang Sandgrund färdigt för invigning den 27 maj 1960. Här ses den välkända logotypen.
Efter bara drygt fyra månaders byggtid stod Restaurang Sandgrund färdigt för invigning den 27 maj 1960. Här ses den välkända logotypen.

Den här kvällen var "alla" där, bland andra landshövdingen Gustaf Nilsson och borgmästaren Gunnar Lindskog och de fick njuta av en meny som bestod av kall lax á la Russe, kycklingsuprème på risbädd, grönsallad och coupe premiär till dessert.

Dagen därpå öppnade Sandgrund även för allmänheten och precis som på invigningen underhöll skådespelerskan Annalisa Ericsson. Det här var starten på ett nöjesäventyr som kom att pågå i nästan 52 år.

En av dem som var med under nästan alla år var Morgan Ödman, kanske Sandgrunds mest välkända ansikte efter alla år som restaurangchef, som var nöjesetablissemanget trogen i 45 år.

Morgan Ödman var bara 15 år gammal när han kom till Sandgrund under sin praktik vid Karlstads restaurangskola. Mats Karlsson började jobba där 1975. Numera är lokalerna hem för Lars Lerins konst.
Morgan Ödman var bara 15 år gammal när han kom till Sandgrund under sin praktik vid Karlstads restaurangskola. Mats Karlsson började jobba där 1975. Numera är lokalerna hem för Lars Lerins konst. Foto: Helena Karlsson

– Jag började jobba som 15-åring på Sandgrund 1962. Vi var två killar och 20 tjejer som hade börjat vår utbildning på Karlstads första restaurangskola som låg på Tjäderskolan och jag och en tjej hade vår praktiktid, tre dagar i veckan, på Sandgrund.

Att komma dit som mycket ung var inte lätt.

– Nej, det var en väldig hierarki. Där fanns bland annat en restaurangchef, fem hovmästare, 16 servitörer, en köksmästare, kockar, kokerskor och många andra. Totalt cirka 100 personer.

– Jag fick börja som så kallad smörgåsnisse och det betydde att jag fick hjälpa servitörerna att bära in mat. Vi var cirka fem sådana och vårt ansvar var att servera mat till orkestrarna som spelade, vd:n, ägaren och de anställda, berättar Morgan Ödman som blev kvar och 17 år gammal anställdes som lärling.

Det var hela tiden mycket höga krav på personalen. För Sandgrund var ett mycket flott ställe.

– Ja, så var det ända från den dag som restaurangen öppnades. En sådan meny som fanns där hittar du inte ens på Operakällaren i dag. Det var väldigt exklusiva rätter.

Fantastiska rätter

En blick i en gammal meny berättar att man kunde beställa exempelvis kokt piggvar med smör och pepparrot, Tournedos Rossini, säsongens fågel efter önskemål och citronsoufflé med sabayonsås.

– En rätt som hängde med i alla år var oxfilé Charlemang, som gratinerades med färska champinjoner och bearnaisesås och till det serverades råstekt potatis, säger Morgan Ödman.

– Ja, den lyxen som fanns var helt otrolig! Och allting lagades från grunden. Köksmästare var under många år var Hans Nürnberg.

Mat av högsta klass lagad från grunden var Restaurang Sandgrund känd för under alla år. Här ser vi Mats Karlsson och Morgan Ödman tillsammans med Hans Nürnberg som var köksmästare under många år,
Mat av högsta klass lagad från grunden var Restaurang Sandgrund känd för under alla år. Här ser vi Mats Karlsson och Morgan Ödman tillsammans med Hans Nürnberg som var köksmästare under många år,

– En av de mest kända hovmästarna var Runvid Agatonsson som bara gick under namnet Agaton, berättar Mats Karlsson som började jobba på Sandgrund som kock 1975 och som senare avancerade till biträdande kökschef.

Då hade restaurangen sedan länge blivit Karlstads flaggskepp inom krog- och nöjesvärlden. Kunderna flockades för att njuta av maten och toppartister från både in- och utland.

1973 fick Morgan Ödman frågan om han ville bli ny restaurangchef efter Gunnar Nordqvist.

– Då var jag bara 26 år gammal och tvekade, men jag fick mycket stöttning från ledningen och tackade ja.

Blev ett danspalats

Tre år tidigare hade Paul Jardeby sålt Sandgrund till Baldakinen-koncernen som drev ett stort antal nöjesrestauranger runt om i landet och det innebar förändringar.

– Då slutade man med luncherna och de internationella artisterna och började istället med svenska dansband. De var heltidsanställda och det innebar ett uppsving för den typen av musik, säger Morgan Ödman.

Från 1970-talet fram till 1990-talet var Sandgrunds verkliga glansdagar. Då kom tusentals och åter tusentals människor dit för att träffas, äta gott och dansa till välkända dansband.
Från 1970-talet fram till 1990-talet var Sandgrunds verkliga glansdagar. Då kom tusentals och åter tusentals människor dit för att träffas, äta gott och dansa till välkända dansband. Foto: Christer Höglund

Det gjorde att Sandgrund blev ett ställe även för vanligt folk och det här var inledningen på den verkliga glansperioden. Dansbanden blev snabbt allt fler och lokala grupper som Sven-Ingvars, Vikingarna och Karlstads-Örjans gjorde succé liksom många andra.

– Samtidigt fortsatte vi att servera mat av väldigt hög klass, även om vi satsade på lite mer säkra kort som oxfilé och fjordlax med löjrom och gästerna blev allt fler, säger Mats Karlsson.

Välkända artister

Efter ombyggnad kunde Sandgrund ta in drygt 1 000 personer och när kända artister som Lill-Babs, Björn Skifs och Bosse Parnevik och de mest populära dansbanden uppträdde var det ofta fullsatt. Något som bidrog till det var att Sandgrund hade ett ovanligt stort dansgolv.

– Vi var också duktiga på att ordna olika typer av temakvällar, som oktoberfester, rockkvällar, nostalgikvällar och mycket annat. Och givetvis var det specialmenyer under Svenska rallyt och trämarknaden, säger Morgan Ödman.

Han hade ett mantra i alla år som löd: "Man ska erbjuda bra mat, bra service och bra dansmusik samt bra stämning och bra bemötande".

Sven-Ingvars är det band som har spelat flest gånger på Sandgrund, hela 138 gånger!
Sven-Ingvars är det band som har spelat flest gånger på Sandgrund, hela 138 gånger!

Detta var något som Sandgrund var känt för både i Sverige och Norge och det gjorde att både privatpersoner och affärsmän drogs till Karlstad för att äta gott, festa och dansa.

– Under glansåren på 1970-1990-talen sålde vi enorma mängder mat och dryck. Fatölet kom med tankbil och det gick åt runt 5 000 liter öl per månad som levererades med tankbil, säger Mats Karlsson.

– Ja, det var en fantastisk tid. Vi slog alla rekord när det gäller omsättning inom Baldakinen-gruppen och hade stora framgångar med vårt samarbete med helgpaket tillsammans med dåvarande Sara Winn.

– Vi som jobbade där hade otroligt roligt även om det var slitsamt ibland. Men sammanhållningen var väldigt bra och personalomsättningen liten. Det delades med åren ut många guldklockor, bortåt 20 stycken, säger Morgan Ödman.

Radioprogrammet I afton dans sändes ofta från Sandgrund, många gånger med Per Eric Nordquist som programledare.
Radioprogrammet I afton dans sändes ofta från Sandgrund, många gånger med Per Eric Nordquist som programledare.

Något som också bidrog till att öka nöjespalatsets popularitet ytterligare var radioprogrammet I afton dans som gick i P4 från 1983 till 2002. Inte mindre än 17 gånger sändes det från Sandgrund.

– Det gav oss obetalbar pr och ofta var det fullbokat då. Många gånger var Per Eric Nordquist programledare.

1981 vann Färjestad sitt första SM-guld och det firades av klubben så det stod härliga till på Sandgrund.

– Vi var guldsponsor av klubben då och jag minns att vi förberedde matsalen med dekorationer och köket för att de skulle vinna.

– Men samtidigt kunde vi inte göra det helt fullt ut, för det här var den fjärde av fem matcher mot AIK och det kunde ju även bli förlust.

FBK firade guldet

Men seger blev det och hockeybasen Kjell Glennert och spelare som Håkan Loob, Thomas Rundqvist och Hannu Lassila kunde fira och njuta till dansbandet Janne Lundqvists orkester. 520 gäster var på plats den kvällen.

1987 stod Sandgrund på topp. Den 2 september öppnade man igen efter en stor ombyggnad och då hölls en invigningsfest med 210 speciellt inbjudna gäster; bland andra landshövding Bengt Norling, biskop Bengt Wadensjö, Bert Karlsson, Claes af Geijerstam, Lasse Lönndahl och Sven-Erik Magnusson. På scenen stod Vikingarna liksom Anna-Lotta Larsson och Erland Hagegård.

Lill-Babs återkom många gånger med sin show till Sandgrund. Här med restaurangchefen Morgan Ödman.
Lill-Babs återkom många gånger med sin show till Sandgrund. Här med restaurangchefen Morgan Ödman.

– Lill-Babs och Sven-Ingvars var de som var de mest populära artisterna på Sandgrund. Barbro var samtidigt otroligt snäll och omtänksam mot alla i personalen.

– Sven-Ingvars uppträdde inte mindre än 138 gånger hos oss under åren 1973-2006 och erbjöds faktiskt en gång att köpa hela Sandgrund, men tackade nej, berättar Morgan Ödman.

I början av 1990-talet började representationspubliken att försvinna när flera stora Karlstadsföretag som FMW, Tibnor och KMW kraftigt minskade sina personalstyrkor. Det innebar att intäkterna sjönk för Sandgrund.

Satsade på disco

Stora förändringar blev det även när Stureplansgruppen köpte nöjeskrogen 2003.

– Då byggdes lokalerna om igen och dessutom minskades antalet danskvällar ner ordentligt och man satsade på disco istället. Sandgrund blev Blue Moon Bar.

Samtidigt började folk gå ut senare och det gjorde att restaurangens intäkter minskade och man var tvungna att bli kreativa.

– Vi satsade då på after work som blev en lyckad grej i början. I bland kunde vi ha över 2 000 personer i lokalerna, säger Morgan Ödman.

1983 firande Baldakinen-koncernen som ägde Sandgrund 20 år. Då slog man på med en jubileumsmeny.
1983 firande Baldakinen-koncernen som ägde Sandgrund 20 år. Då slog man på med en jubileumsmeny.

Men de förändringar som hade gjorts lockade aldrig den riktigt stora riktigt stora publiken tillbaka alla dagar i veckan.

Många olika satsningar försöktes för att vända trenden, men lördagen den 25 februari 2012 anordnades det sista nöjesarrangemanget på Sandgrund.

Ett par tusen personer kom till avskedspartyt och allt avslutades med ett stort fyrverkeri. Ett nöjespalats hade gått i graven.

Blev en konsthall

Därefter köptes byggnaden av Karlstads kommun och den 16 juni 2012 invigdes utställningslokalen Sandgrund Lars Lerin som har blivit en stor succé.

– Det var min idé att göra om lokalerna till konsthall. Vi ville även att Sven-Ingvars och deras historia skulle bli en del av det, men så blev det inte.

– Svenska kockars förening Karlstad hade samtidigt en idé om att där även berätta en del om Karlstads restauranghistoria. Vi var i kontakt med Per-Samuel Nisser, men det rann ut i sanden, säger Mats Karlsson.

Fotnot: En del fakta har hämtats från boken Det var på Sandgrund vi mötte varandra av Gunvor Nyman och Anita Stjernlöf-Lund.

Artikeltaggar

Björn SkifsErland HagegårdHåkan LoobHelgKarlstads kommunLerinmuseetNöje/KulturSandgrundsuddenSven-IngvarsThomas RundqvistVikingarna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.