Kondombrist hotar i coronans spår

Nyheter | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Det kan bli kondombrist, när malaysiska fabriker stått stilla. Arkivbild.
Foto: Timo Jaakonaho/AP/TT
En global brist på kondomer hotar, enligt världens största producent, som tvingats hålla sina tre fabriker stängda i en vecka till följd av coronavirusets framfart.

Malaysiska Karex tillverkar var femte kondom i världen och ungefär en veckas stopp innebär 100 miljoner färre gummin i världen, av märken som exempelvis Durex.

– Vi kommer att se en global brist av kondomer överallt, det kommer att bli läskigt, säger vd Goh Miah Kiat, som mest oroar sig för hur bristen kan slå mot olika hjälpprogram i Afrika.

– Bristen kommer inte att bara vara två veckor eller en månad. Bristen kan pågå i månader.

På fredagen fick företaget tillstånd att starta sina fabriker i Malaysia igen, men bara med halva arbetsstyrkan, under ett specialundantag för viktiga industrier.

– Men det kommer att ta tid att starta fabrikerna och vi kommer att kämpa med att hålla jämn takt med efterfrågan med halva kapaciteten, säger Goh Miah Kiat.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.