Kärlek i coronans tid

Krönikor | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Jag känner att jag håller på att bli lite bekvämt asocial.
Sitter hemma och tittar på svensk corona-tv och Husdrömmar och sånt vuxet. Blotta tanken på att umgås med så kallade människor känns helt främmande.
Märker att jag börjar bli beroende av att inte träffa människor.

Lasse, kan du inte vara lite unik och faktiskt låta bli att skriva om corona. Kan du inte förbli vårt coronabefriade område, skriver människor vars omdöme jag respekterar.

Lasse, det finns inte en krönikör värd namnet som i n t e skriver om tillståndet i coronans tid, säger en annan.

Jag vet snart inte själv vad jag känner. Har tre kompisar som är smittade nu – och en son som antagligen är smittad. Själv känner jag mig hyfsat frisk. Peppar, peppar, som vi alltid sa förr i tiden när allt fortfarande var normalt och det enda onda som kunde drabba en så här års var att Färjestad förlorade i en kvartsfinal.

***

Bra rubrik: Winnerbäck ställer in turné men kommer till Arvika

***

Bra radio: Radiosporten sände i veckan sitt eget referat av Arvika baskets semifinal i Leningrad i Europacupen från 1991 i repris. På bästa sändningstid. Vilken sanslös upplevelse. Satt förstummad och njöt. Ingela Östmans totala galenskap. Wow. Svensk idrottshistoria.

Tyckte Radiosporten också.

***

Tittar på gamla bilder. Ser gravstenarna på kyrkogården utanför Arvika och ser att halva min släkt där dog 1919 i spanska sjukan. Hur hamnade en sån influensa där på en liten undanskymd bondgård vid Glafsfjorden?

Men kanske var det så enkelt som att vid den tiden var Arvika ett av världens främsta konstcentrum vid sidan av Paris. Faktiskt. Det var ett fasligt flängande till Arvika från världsmetropolerna på den tiden. Och konstnärer var väl rätt kramiga och så, redan då.

Enligt morsan var vi släkt med Erikssons på Taserud.

Men det var väl å andra sidan halva Arvika.

***

Tänker att mina gamla sportvänner borde skärpa sig. Fotbollen är ju epicentrum för hela grejen; det var ju Atalantas fotbollsfans som kramade 42 000 andra fotbollsfans – spanska och Bergamoboende – och orsakade hela den hysteriska masspridningen av bacillerna, sägs det. Fotboll är farligt. Det är sen gammalt. Kramar också.

***

Vad gör jag?

Jag knarkar Trump. Mer än nånsin. Världens bästa kommunikatör sen Jesus och Muhammed har tappat allt och gör bort sig så att det är grandios underhållning. Jag ser CNN flera timmar varje dag. Allt är en sorts njutning. Den nickande doktorn bakom honom är magisk. Älskar henne. Hur står hon ut… med sig själv?

Det måste va som att ha Groucho Marx som president i en kris.

Eller kommissarie Bäckström.

Eller supersalamin.

***

Går in på McDonalds och trycker fram maten på en tavla. Knapparna är kladdiga. Hur fan kan man ha tusentals människor som slabbar runt med sina fingrar på knappar för att sen går direkt och äta med samma fingrar?

***

Promenerar lite och märker att jag går i ringar runt människor jag möter.

***

Applåderar vårdpersonalen klockan 20.00 varje kväll från balkongen men det är lite ensamt och ödsligt där jag bor. Antagligen jobbar alla i vården. Min granne uttalar sig ibland om läget i media. Hon är nån sorts epidemisk läkare. Hennes fönster har ljuset tänt en kväll den här veckan. En. Övriga tiden jobbar hon antagligen. Dygnet runt. Bor väl på arbetet.

***

Många föräldrar tror att deras barn, som inte får gå till förskolan just nu, ska ta livet av dem snabbare än coronan, sms:ar de.

***

Ett skivbolag messar och vill att jag ska lyssna på ett utkast till en ”corona-låt”. Jag svarar att det är en dålig idé.

***

Läser Annie Ernaux nysläppta roman ”Åren”. Vilket mästerverk. Herregud.

***

Tänker att alla myndigheter borde varit bättre förberedda. Om ett kärnkraftverk pajar blir det ju samma effekt som av corona. Det kan hända varje dag… har de förberett sig för nåt sånt?

***

Många föräldrar som inte får skicka sina barn till skolan börjar inse att allt inte varit lärarnas fel.

***

För övrigt kan jag inte förstå varför inte Luleå fick bli svenska mästare i hockey. Det var de väl ändå värda?

***

Avslutar med att läsa DN där rubriken är ”Sverige sticker ut när hela Europa inför tvångsåtgärder”. Tegnell stänger ingenting. Löfven stänger ingenting - utom SD:s opinionssiffror.

Tänker en intressant tanke: tänk om det blir som efter andra världskriget när hela Europa låg i ruiner och Sverige stod ensamt kvar med hela fabriker. Lilla neutrala Sverige. När alla andra länders ekonomi ligger i ruiner efter de totala nedstängningarna just nu står Sverige ensamt upprätt med Tegnell som landsfader.

Hisnande tanke.

Eller också dör vi alla.

Hisnande det också.

Veckans bok

Läser ”Paradiset ligger under mammas fötter” av Gina Dirawi – herregud, vilken bok. En generationsbok om någon. Briljant. En ”Jack” för vår tid, som inte framställer invandrare som sämre eller bättre än de är och oss svennar på samma sätt. En självklar måsteläsning för alla svenskar i vartenda skrymsle av vårt lilla land. Skitrolig. Skitsorglig. Skitbra. Ryggar inte för nåt. Ett mästerverk.

Skildringen av när de måste fisa på bönen i moskén eller jämför sina underliv är stor litteratur. Och humor.

Det här är boken som gymnasielärarna kommer att tvinga sina elever att läsa, som högstadieeleverna kommer att smygläsa och som mellanstadieleverna får skäll för att de läser.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.