Hoppa till huvudinnehållet

Krönika: Skulle vi lyssna på alla skivor skulle vi lyssna i 500 år

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är februariglopp. Jag har pendlat min vanliga rutt med länsbuss och stadsbuss och kliver in genom dörren till vårt hem. Väl inne doftar det lagad mat och det spelas Roland Kirks album The Inflated Tear på vinyl. "Det här är en US-press från 1968", säger min man.

Har man tre exemplar av något är man en samlare, har man åtta så är det en mani. Det är en definition av samlande enligt Wikipedia. När vi flyttade senast upptäckte vi tretton exemplar av R Dean Taylors album I Think, Therefore I Am. I olika pressningar förstås.

På vår andra dejt pratar vi om musik. Vi inser att vi båda har ett stort intresse och tycker om att prata om artister och låtar vi gillar. Han, som jag senare gifter mig med, frågar om jag vet hur många tjejer som skulle vara intresserade av att prata om det här. Han ber mig gissa på ett antal av de hundra första som han, som ett tankeexperiment, skulle stoppa på stan och fråga. Jag tänker efter och svarar att jag inte vet. "Ingen", säger han, "ingen skulle vilja prata om det här". Än mindre lyssna på hans utläggningar om obskyra soulsinglar som han drömmer om att hitta.

Han är den enda personen jag mött som får mitt musikintresse att blekna och gömma sig i kulisserna. Jag kan fortfarande bli imponerad. Plötsligt har jag mitt livs kärlek med mig på skattjakt, en kärlek som säger att vi har två av den när jag hittar ett exemplar av Four Tops första album och säger att vi borde köpa den. När vi flyttar ihop inser jag snabbt att jag bor i vad som skulle kunna vara en skivaffär. Lyckan är total.

I en lägenhet vi bodde i hade vi ett rum för alla skivor. En dag upptäckte jag att golvet inte syntes till. Istället hade vi smala gångar mellan olika högar och backar med vinylskivor. Varningsklockorna ringde, för inte ville vi väl att katterna skulle gå bort sig där inne och lägga sig ner och dö bakom en skivback med British Invasion för att senare hittas av ett team från tv - mumifierade. Nej, här krävdes ordning och struktur.

Nu har vi också ett rum åt alla skivor. Nästan. Okej, vi har ett och ett halvt rum. Nästan två. Men musik är ju livet. Vi räknade ut att om vi lyssnar igenom alla vinylskivor vi äger får vi lyssna oavbrutet i ungefär 500 år.

Men sådant tänker man inte på en mörk kväll i februari när man kommer in i värmen och hör Roland Kirks tenorsax. Jag älskar musik. Och jag älskar vinylskivor.

Artikeltaggar

Nöje/Kultur