Hoppa till huvudinnehållet

Kommunförfattare kan vara en del av lösningen

Publicerad:
NWT Debattredaktion
debatt@nwt.se
Att verka proaktivt för värmlänningars språk och hälsa är ett modernt och ansvarstagande förhållningssätt i positiv anda, skriver Malin Edgren.
Att verka proaktivt för värmlänningars språk och hälsa är ett modernt och ansvarstagande förhållningssätt i positiv anda, skriver Malin Edgren.

Jag föreslår därför att Värmlands kommuner inrättar tjänster som kommunförfattare med ansvar för att praktiskt arbeta med skriv- och läsfrämjande i respektive kommun, skriver Malin Edgren.

Dagens samhälle präglas av högt tempo, ökade krav och utanförskap. Vi ser att hat och hot frodas och att demokratin och människors psykiska hälsa påverkas negativt. Vikande intresse för politik och föreningsliv, ökande klyftor i samhället (socialt och ekonomiskt) samt en alarmerande utbredning av psykisk ohälsa är sådant vi fått vänja oss vid.

För att kunna delta fullt ut i samhället behövs ett språk. Detta gäller oavsett etnicitet. Språkutveckling främjas av läsande och skrivande. Dessvärre försämras befolkningens läsvanor. Om vi ska kunna att bygga ett starkt, inkluderande samhälle byggt på tolerans och demokratiska värderingar måste denna negativa spiral brytas.

Inom flera av samhällets ansvarsområden finns redan ett uppdrag att verka läsfrämjande. Skolan är en viktig aktör för att sprida kunskap och öka intresset för läsande och skrivande. Ändå försämras läsvanorna överlag. Tillgången till bibliotek är också en viktig förutsättning för läsande men det räcker inte för att nå grupper av framförallt vuxna som står långt från litteraturen. Att främja läsning och skrivande bland kommunens medborgare kräver nytänkande, fokus och uthållighet. Värmland är en plats med ett rikt berättararv som förtjänar att värnas och byggas ut. Att verka proaktivt för värmlänningars språk och hälsa är ett modernt och ansvarstagande förhållningssätt i positiv anda.

Så skriver du en debattartikel

Jag föreslår därför att Värmlands kommuner inrättar tjänster som kommunförfattare med ansvar för att praktiskt arbeta med skriv- och läsfrämjande i respektive kommun. Dessa skulle naturligtvis nätverka, lämpligen inom ramen för Region Värmlands samverkan, där man parallellt inrättar en tjänst som regionförfattare eller litteraturutvecklare (en naturlig konsekvens av det omfattande men tidsbegränsade arbetet med Värmland Läser 2.0). Synergier kan väntas då vuxnas läsande och skrivande påverkar ungas inställning till läsande och skrivande.

Inrättandet av sådana tjänster går helt i linje med Läsdelegationens betänkande från 2018 (SOU 2018:57) som understryker betydelsen av att finna nya samverkansformer för att främja läsande och skrivande. Medel för dessa tjänster kan sökas externt, t ex inom ramen för Kulturrådets riktade bidrag Stärkta bibliotek. Strängnäs och Vimmerby är två kommuner som går i bräschen för utvecklingen och som redan har anställda Kommunförfattare. Deras erfarenheter är goda.

Det skulle inge förtroende om modiga kulturpolitiker i de värmländska kommunerna och i regionen väljer att genomföra en seriös och långsiktig satsning på läsfrämjande som inte enbart bygger på gratisarbetande eldsjälar.

Malin Edgren

Författare

Artikeltaggar

DebattKulturrådetMalin EdgrenSträngnäsVimmerbyVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.