Hoppa till huvudinnehållet

Karlstad kan få två nya gymnasieskolor

Publicerad:
Niklas Wikström (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden ser det som positivt att Karlstad kan få nya fristående gymnasieskolor.
Niklas Wikström (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden ser det som positivt att Karlstad kan få nya fristående gymnasieskolor. Foto: Emma Lindell

Två privata bolag vill starta upp nya gymnasieskolor i Karlstad från och med nästa höst. När de är utbyggda kan de få 138 respektive 132 platser.

Det ena privata bolaget som vill etablera sig i Karlstad är Ljud och bildskolan som redan har liknande verksamhet på en rad orter i Sverige.

– Vi har 16 skolor och är en del av Academedia-koncernen och vårt mål är att även starta skolverksamhet i Karlstad. Vi har lämnat in en ansökan om det till Skolinspektionen om uppstart hösten 2021, säger utbildningsdirektör Lotta Krus.

Ljud- och bildskolan som även kallas Kreativa gymnasiet planerar utbildningarna bild och formgivning, estetik och media, information och medieteknik samt design och produktutveckling. Sammanlagt handlar det om 132 platser när skolan är helt utbyggd.

Den andra skolan som vill starta i Karlstad är bolaget Global bildning som vill öppna Karlstads globala gymnasium. Man planerar linjer i ekonomi- och juridik, estetik och media, naturvetenskap och beteendevetenskap. 138 platser är det totalt efter full utbyggnad.

– Vi vill börja ta emot de första eleverna nästa höst. Antalet gymnasielever kommer att växa de kommande åren och det finns ett behov av fler utbildningsplatser, säger vd:n Gabriella Nylander.

Wikström positiv

Så här kommenterar barn- och ungdomsnämndens ordförande Niklas Wikström (L) skolplanerna:

– En mix av kommunala och fristående skolor är bra för utbildnings-Karlstad. De kommunala skolorna här har en hög kvalitet och därför måste de fristående skolorna också ha det.

Artikeltaggar

AcademediaKarlstadNiklas WikströmNyheterSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.