I många områden världen över har luftföroreningarna minskat i takt med att coronaviruset fått samhället att sakta ner.
Men i Karlstad finns troligen ingen sådan effekt.
Stockholm har fått bättre luft för att fler jobbar hemma på grund av coronaviruset, enligt Sveriges radio. Satellitbilder, som bland annat publicerats i New York Times, visar att halterna av kvävedioxid minskat rejält också i ett antal amerikanska storstäder när coronaviruset fått trafiken att minska.
Coronakrisen kan bli ett lyft för klimatetMen i Karlstad, som förstås är klart mindre än städerna som nämnts ovan, ses ingen sådan trend just nu, enligt miljöskyddsinspektören Christopher Oldne.
– Kvävedioxidhalten ligger på en lite lägre nivå nu i mars än i januari–februari, men det är svårt att säga om det är varmare väder som gör det eller om det är färre bilar på gatorna.
Han säger att högre temperaturer leder till färre kallstarter och därmed mindre kvävedioxid.
Snöfritt ger mer partiklar
För halten av partiklar ser det lite annorlunda ut. Den snöfattiga vintern har gjort att halten stigit tidigare i år än den brukar.
– Dubbdäck river upp partiklar och när man har sandat vägarna så har det gjort att mer partiklar har frigjorts i luften.
Man har sopat gatorna tidigare än vanligt och det minskar luftföroreningarna, Men många kör fortfarande med dubbdäck, som river upp mer partiklar än sommardäck. I år får dubbdäcken sitta på ända till 30 april, 15 dagar längre än vanligt, för att skydda riskgrupper från coronaviruset genom att minska trycket på bilverkstäderna, enligt TT.
Karlstads kommun mäter luftkvaliteten i realtid på Hamngatan i centrala Karlstad. Hur många fordon som passerar mäts däremot inte.
Sett över längre tid är trenden positiv för luften i stan, enligt Christopher Oldne.
– Vi har miljökvalitetsnormer som vi ska uppfylla och under åren så har vi blivit bättre och bättre, vi gör inte alls lika många överskridanden som tidigare. Trots att vi vet att det är en ökad trafikmängd på gatorna så har vi bättre värden, säger han.