Hoppa till huvudinnehållet

Desinfektionssuccé: Fyra kubik på en förmiddag

Publicerad:
Det var lång kö när Olssons städ och Anolytech skänkte bort handdesinfektion gratis under fredagen. På lördag, måndag och tisdag ges nya chanser.
Det var lång kö när Olssons städ och Anolytech skänkte bort handdesinfektion gratis under fredagen. På lördag, måndag och tisdag ges nya chanser. Foto: Joakim Magnusson

Under fredagen var det skånska företaget Anolytech på plats hos Olssons städ i Kristinehamn för att skänka bort desinfektionsmedel.

Och att det skulle bli rusning mitt i coronakrisen var kanske ingen större skräll. Anolytech kommer att finnas på plats även under måndag och tisdag för den som missade chansen.

– I morse hade vi kö ända ut på gatan, säger Patrik Olsson, överväldigad vd på Olssons städ.

Anolytech började för en vecka sedan att skänka bort sin produkt, desinfektionsmedlet hypoklorsyra, som de vanligen använder för att rena dricksvatten. Genom kristinehamnaren Jimmy Amneus, som är en av Anolytechs säljare i Sverige, fick man kontakt med Olssons städ/Probaco.

Redan under torsdagen var en maskin igång med att omvandla vatten och salt till hypoklorsyra, som precis som sprit och väteperoxid är oxiderande och tar kål på både bakterier och virus. Det färdiga koncentratet droppar ned i en enorm plastbehållare som Akzo Nobel lånat ut.

– Vi kommer att köra den fram till tisdag, sen tar jag med mig den till Gävle, berättade Jimmy Amneus för NKP.

Kapaciteten är hög. På en timme tillverkar man 22 liter koncentrat.

– Det blir lätt mellan 10 och 15 kubik per dag.

Alltså mellan 10 000 och 15 000 liter. Och redan under fredagsförmiddagen gick det åt totalt 4 000 liter handdesinfektion.

Jag har också hört att det är någon på väg upp från Göteborg.

Patrik Olsson är glad att så många tog chansen att bunkra upp.

– Det är jätteroligt att folk kommer hit och hämtar. Vi hoppas att det kommer fler. Det är bättre att handspriten går till sjukhus och äldreboenden där de har större behov av den, säger han.

Redan klockan 10, när man slog upp portarna, ringlade köerna långa.

– De kommer mest från närområdet, men även en del utifrån, som Karlstad och Karlskoga. Jag har också hört att det är någon på väg upp från Göteborg. Något dagis har också varit här. Alla är jättetacksamma, säger Patrik Olsson.

Blev det som ni trodde?

– Vi visste inte riktigt vad vi gav oss in på, men det har fungerat bra. I morse var det kö, men nu har det lugnat ner sig lite, säger Patrik Olsson till NKP under fredagseftermiddagen.

Att man inte ska tränga ihop sig för mycket i kön, eller komma om man är sjuk, är givna råd till den som är intresserad av att fylla sin flaska med lite hypoklorsyra under de dagar som Anolytech är kvar i stan.

Artikeltaggar

Akzo NobelCoronavirusetGöteborgKarlskogaKarlstadKristinehamnNKPNyheterPatrik Olsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.