Hoppa till huvudinnehållet

Crusaders start dröjer längre

Publicerad:
Premiären av Superserien flyttas fram ytterligare. Karin Ullén i Carlstad Crusaders hoppas det i alla fall blir en säsong i amerikansk fotboll.
Premiären av Superserien flyttas fram ytterligare. Karin Ullén i Carlstad Crusaders hoppas det i alla fall blir en säsong i amerikansk fotboll. Foto: Tommy Andersson

Superserien i amerikansk fotboll för damer och herrar har skjutits upp ytterligare nästan en månad och startar tidigast sista veckan i maj.

Svenska förbundets (SAFF) förbundsstyrelse tog beslutet på torsdagskvällen att skjuta upp premiären en andra gång, först från mitten av april till början av maj och nu alltså slutet av samma månad.

– Vi får hoppas att det blir något över huvud taget. Som det känns nu blir det nog svårt att få igång något före sommaren, säger Karin Ullén i Carlstad Crusaders damlag, som är regerande svensk mästare.

Med nya förbudet på folksamlingar över 50 personer går det i alla fall att fortsätta träna.

– Vi har 16 personer per pass, så än så länge klarar vi oss. Vi håller till ute nu och tränar ungefär som vanligt, berättar Karin Ullén.

Beslutet är kopplat till de råd som Folkhälsomyndigheten och Riksidrottsförbundet gått ut med. Det ska nu tas fram nya spelscheman där superserierna och division 1-serierna kan komma att börja spela tidigast vecka 22, de övriga serierna tidigast vecka 31.

Det betyder att ungdomsserierna och division 2 samt seriespelet i flaggfotboll kommer att spelas till hösten och att serieuppläggen kommer att se annorlunda ut jämfört med tidigare. Det är nödvändigt för att det ska fungera med till exempel domare och planer.

På fredagen beslutade regeringen att sammankomster med fler än 50 personer är förbjudet. SAFF följer denna utveckling noga och som tidigare kommunicerats tas ett nytt beslut om serieuppläggen senast den 15 april.

Förbundets medicinska kommitté skriver i ett uttalande att det här handlar om att förbundet inte vill riskera deltagares hälsa eller bidra till allmän smittspridning.

”Med anledning av pågående Covid-19-pandemi så gör medicinska kommittén bedömningen att vi i nuläget inte kan genomföra seriespel så som tidigare planerat utan att riskera deltagares hälsa eller bidra till allmän smittspridning. Mot bakgrund av detta har vi rekommenderat förbundsstyrelsen att skjuta upp serierna ytterligare. Vi förstår de konsekvenser det får för våra klubbar, spelare och ledare men anser att det här är det bästa beslutet i denna svåra situation.”

Artikeltaggar

Amerikansk fotbollCarlstad CrusadersKarin Ullén

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.