Hoppa till huvudinnehållet

Värmländska smultronställen samlas i upptäckar-app

Publicerad:
Gamla bruket i Munkfors är ett av de värmländska utflyktsmålen som finns med i en ny guide.
Gamla bruket i Munkfors är ett av de värmländska utflyktsmålen som finns med i en ny guide. Foto: Sanna Emanuelsson

21 värmländska museer finns med i en ny museiguide, som finns både som app och i pappersformat.

Har du varit på polis- och lantbruksmuseet i Värmlands Nysäter ännu? Har du letat dig fram till Eda skans och har du gått på upptäcktsfärd på Lesjöfors museum?

Om inte finns goda chanser att ta skadan igen, när årets upplaga av Museiguiden nu är klar.

Totalt presenteras 485 svenska arbetslivsmuseer i guiden, som blir en guldgruva för alla som i dessa virustider ställer in sig på en "hemester" istället för utlandsresor.

Bruk och krukor

Bland de 21 värmländska museerna i guiden finns Fordonsmuseet i Arvika, Bjurbäckens slussar i Storfors, Krukmakerimuseet på Stortorpet i Långvak, Brigadmuseum i Karlstad, Svenska Rayon-museet i Vålberg och Gamla bruket i Munkfors.

 • Brigadmuseum, Karlstad.
  Brigadmuseum, Karlstad. Foto: Lisa Olaison
 • Fordonsmuseet i Arvika.
  Fordonsmuseet i Arvika. Foto: Hans-Åke Henriksson
 • Bjurbäckens slussar.
  Bjurbäckens slussar. Foto: Emely Wallo Bergare
 • Järnvägsmuseet, Svanskog och Åmål.
  Järnvägsmuseet, Svanskog och Åmål. Foto: Karin Olsson
 • Nordmarks gruvmuseum.
  Nordmarks gruvmuseum. Foto: Lena Richardson

Guiden finns att ladda ner som app. Den heter "Museiguide Arbetslivsmuseer", är gratis och ger både beskrivningar av museerna och adresser till dem alla (i form av gps-koordinater). Det finns även en kartfunktion så att man kan planera sina rutter.

Hitta favoriterna

Guiden är framtagen av Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd (ArbetSam) och Arbetets museum i Norrköping, som båda verkar för att synliggöra Sveriges arbetslivsmuseer.

– Ett arbetslivsmuseum kan vara allt från en gruva till ett flygplan. Många arbetslivsmuseer visar rörligt kulturarv, såsom tåg, fartyg, flyg, bilar och motorcyklar. I Museiguide-appen kan du filtrera fram och favoritmarkera det som just du är intresserad av, berättar Helena Törnqvist, arbetslivsintendent på Arbetets museum.

Museiguide 2020 trycks även i pappersformat. I april distribueras den till turistbyråer och arbetslivsmuseer runt om i landet.

Artikeltaggar

ArvikaBesöksnäringBjurbäckenBrigadmuseetHistoriaIndustrihistoriaKarlstadLesjöforsLesjöfors museumMunkforsNöje/KulturNordmarkshyttanStorforsSvanskogTurismVålbergVärmlands Nysäter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.