Hoppa till huvudinnehållet

Sitta vid baren okej, men inte stå

Publicerad:
Sitta på krogen är okej, barhäng är däremot förbjudet. Men några kontroller av att det nya förbudet efterlevs planeras inte i nuläget.
Sitta på krogen är okej, barhäng är däremot förbjudet. Men några kontroller av att det nya förbudet efterlevs planeras inte i nuläget. Foto: Christine Olsson/TT

Barhäng är förbjudet. Men att sitta vid bardisken är fortfarande tillåtet.

– Ja, som vi tolkar det går det bra, säger Helena Berg, miljödirektör i Karlstad.

– Det beror förstås på hur baren ser ut. Syftet med det nya beslutet är ju att undvika trängsel för att undvika risken för att sprida smitta.

Från och med i onsdags får det bara serveras mat och dryck till sittande gäster på alla restauranger, barer och kaféer.

Ägarna är skyldiga att vidta åtgärder för att minska risken för smittspridning. Bord och stolar ska spridas ut i lokalerna.

Att stå och hänga i baren är inte tillåtet. Trängsel ska undvikas. Men att sitta med armlängds lucka fortsätter att vara tillåtet i Sverige, till skillnad mot i många andra länder.

Kommer ni att gå ut och kontrollera att krögarna och gästerna sköter sig?

– Nej, det är inte vi som fattat det här beslutet. Smittskyddsläkaren har ansvaret. Men tycker smittskyddet att det finns behov av kontroller blir det vi som får göra det, säger Helena Berg.

Artikeltaggar

CoronavirusetKrogarNyheterVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.