Hoppa till huvudinnehållet

Långflons stormarknad har tappat nästan alla kunder

Publicerad:
Delägaren Kjell Skjaerstad i en butik på 3 500 kvadratmeter som nästan inte har några kunder.
Delägaren Kjell Skjaerstad i en butik på 3 500 kvadratmeter som nästan inte har några kunder. Foto: Morgan Bäckvall

Den uteblivna gränshandeln har varit som att dra ned en rullgardin för Långflons stormarknad. Från att ha haft närmare 700 kunder en vanlig torsdag är siffran – kanske ett femtiotal. Dagskassor som toppar med 1,4 miljoner kronor är nere i 15 000,

När Norge stängde sina gränser i samband med coronavirusets spridning slog det hårt mot gränshandeln,

För Långflons köpcenter med stormarknad, restaurang och butiker har det varit förödande. Inte minst för att norrmännen utgör 95 procent av kunderna.

Gapar tom

Den stora butiken på cirka 3 500 kvadratmeter, ett stenkast från den norska gränsen, gapar tom.

Det finns dessutom bara några fast boende i Långflon och många nordvärmländska kunder har dagligvarubutiker på närmare håll.

Långflons köpcenter gapar tomt. Den stängda gränsen kommer att slå hårt mot påskhandeln.
Långflons köpcenter gapar tomt. Den stängda gränsen kommer att slå hårt mot påskhandeln. Foto: Morgan Bäckvall

– Det här är verkligen tragiskt. Vi har nästan inga kunder alls. Hittills idag har det kommit åtta stycken. Vi har en kundräknare i entrén. Den visade senast på 60 personer, men det innefattar ju även personal som går ut och in, säger Kjell Skjaerstad, en av fyra delägare i Långflons stormarknad.

Gränshandeln: "Samhället är bräckligt"

Stormarknaden har dragit ned på sina öppettider. Istället för 9 - 20 är tiderna 11 - 18. Ett 20-tal personer arbetar i butiken, inklusive delägarna.

I nuläget går de efter de nya reglerna för korttidspermittering där arbetstagare frivilligt minskar sin arbetstid och staten tar 75 procent av kostnaden. De anställda jobbar efter alternativet med arbetstidsminskning med 60 procent och löneminskning med 7,5 procent.

– Alla här jobbar 40 procent nu och får 92,5 procent av lönen. Tre till fyra jobbar åt gången, säger Kjell Skjaerstad.

Restaurangen har inte plockat fram maten än, trots att det snart är lunchtid. Det finns nästan inga kunder.
Restaurangen har inte plockat fram maten än, trots att det snart är lunchtid. Det finns nästan inga kunder. Foto: Morgan Bäckvall

Förutom stormarknaden driver delägarna även restaurangen. Den är öppen, men några maträtter syns inte till. De så kallade värmerierna står tomma, men det finns mat i kylarna att ställa i ordning.

Missar påsken

– Nu har det bestämts i Norge att gränsen ska vara stängd i två veckor till. Det innebär att vi missar den norska påskhandeln. Veckan innan påsk är vanligtvis vår bästa på hela året. Då har vi på en enda dag haft omsättning på cirka 1,4 miljoner kronor. Det tappet kan vi aldrig ta igen, säger Kjell Skjaerstad och fortsätter:

– Vi tror inte på någon "ketchupeffekt". Den dagen allt det här är över tror vi på en stegvis ökad försäljning.

Kassörskan Monika Eliasson går och plockar med schampoflaskor och säger:

– Dagarna går så långsamt när det har blivit så här. Och ändå är man helt slut i skallen när man kommer hem, säger hon.

I ett brev som nyligen skickades till Torsby kommun ber Långflons stormarknad AB om hjälp med att skjuta på betalningar tills dess att gränsövergångarna mellan Sverige och Norge öppnas och verksamheten åter är i full gång.

Artikeltaggar

GränshandelLångflons shoppingcenterNyheterTorsby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.