Hoppa till huvudinnehållet

Bollen i luften - nu börjar golfsäsongen

Publicerad:
Nu går startskottet för golfsäsongen i Värmland. På bilden ser ni proffset Filippa Möörk.
Nu går startskottet för golfsäsongen i Värmland. På bilden ser ni proffset Filippa Möörk. Foto: Göran Söderqvist

Coronatider till trots så våras det för golfbanorna i Värmland.

Kils GK och Sommarro har redan öppnat och de närmsta dagarna öppnar en rad klubbar till i Värmland.

Det allmänna omdömet när NWT har kollat runt är att det ser fantastiskt bra ut på banorna inför säsongen.

Den milda vintern har varit gynnsam för banorna i Värmland men coronautbrottet gör att man bör tänka på några försiktighetsåtgärder under golfvarvet.

Golf spelas som bekant på stora ytor och man bör ha ett säkerhetsavstånd på två meter till sina medspelare, låta flaggan sitta i hålet när man puttar och tänka på att man tar upp bollen ur hålet med den hand som man har en handske på.

Golfpremiär med extra avstånd

Man ska givetvis, som i alla andra sammanhang, stanna hemma om man inte känner sig helt frisk.

Sköter man de detaljerna bedöms golf vara riskfritt från spridning av coronaviruset och flera av banorna väntar på säsongens första utslag. Ett exempel är Bryngfjorden som öppnar nu på lördag den 28 mars.

– Banan ser jättebra ut för dagen. Vi tror att golfen kommer att få ett uppsving nu när folk inte kan åka utomlands men det är klartecken för att spela golf, säger Bryngfjordens klubbchef Jonas Seleskog.

Som har lite nyheter att berätta om på banan.

– Vi har nya tee på ett antal hål, några är renoverade och några är helt nya. Vi har även en ny puttinggreen på gång som blir klar ungefär till midsommar och vi har byggt ut vår shop lite.

Öppnar gul slinga

Länets största anläggning Karlstad GK kommer också att öppna en del av sin bana på lördag.

– Vi har bestämt oss för att öppna den gula slingan klockan 11 på lördag om det inte är frost och sedan tidigare är Solslingan öppen. Den blå och röda slingan väntar vi med att öppna, men förhoppningsvis blir det före påsk, säger banchefen Pelle Dahl.

Och precis som så många andra i branschen har han stora förhoppningar på den kommande säsongen.

– Det ser fantastiskt bra ut på greenerna. Nyheter på banan är att vi har byggt ett kullsystem till vänster på blå ett, att vi har öppnat upp banan för att få in mer solljus samt dränerat fairway på gul åtta, berättar Blom.

Avverkat mycket skog

Hammarö GK har städdagar nästa helg, den 4-5 april, och när städningen på lördagen är klar kommer man att öppna banan för medlemmar. På söndagen kommer den även att öppnas för greenfeegäster.

– Det finns alltid en risk för en golfbana när man inte får snö men vintern har varit gynnsam för oss. Vi har 100 procent överlevnad av gräset och det är grönt och fint överallt. Samtliga ytor är klippta och gödslade och vi känner oss väldigt redo för säsongen, berättar banchefen Cristian Swärd.

Den som besöker Hammarös golfbana kommer att se en väldigt stor förändring.

– Vi har tagit ner väldigt mycket skog. Vi har arrenderat marken av kommunen och tillsammans har vi gallrat ur på hela området. Att få in mer solljus tror vi kommer att bli ett lyft för banan och vi tror även att det kan påskynda spelet en del.

Årjängs GK ligger också i startgroparna för säsongen.

– Vi har arbetsdagar på lördag och söndag den här helgen och efteråt får medlemmarna spela. Efter det får vi ta ställning till vad som händer men troligtvis blir det öppning av banan för alla till veckan, säger greenkeepern Per-Anders Svennehed,

Jobbar metodiskt

Billeruds GK kommer att vänta med sin öppning av banan ett litet tag till.

– Vi planerar på att öppna banan till påsk. Vintern har varit snäll men också krävande för banskötselns del med kontroll av främst greenerna då det har varit varmt och fuktigt. Vi har klarat oss bra och det ser fantastiskt bra ut inför säsongen, men vi jobbar lugnt och metodiskt för vår öppning, säger klubbchefen Jörgen Carlsson.

Nu är det dags att pegga upp.
Nu är det dags att pegga upp. Foto: Ariel Cevora Baier

En annan bana som siktar på att öppna kring påsk är Arvika GK. Banan blev hårt drabbad av den torra sommaren 2018 och fairway på fem hål blev nysådda förra våren. Det tog sig snabbt och man kunde öppna för spel på 18 hål igen redan i juli.

– Vi har fortfarande dukar kvar på våra greener men vår plan är att öppna till påsk. Det vore kul om det gick för det är klart tidigare än vad vi brukar öppna. Vi var väldigt nöjda med sådden vi gjorde på fairway förra säsongen och det ser ut att ha övervintrat bra. Henri Reis kommer att komma tillbaka till oss och ha grupplektioner i maj och juni, berättar Christina Karlsson på Arvika GK.

Artikeltaggar

Årjäng GKArvika GKBilleruds GKBilleruds GolfklubbBryngfjordens GKGolfHammarö GKHenri ReisKarlstad GK

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.