Hoppa till huvudinnehållet

Värmländskt team storsatsar i coronans skugga

Publicerad:
Teamchefen Joel Christoffersson satsar hårt. Foto: JC Raceteknik

JC Raceteknik från Kil utökar sin satsning i rallycross-VM och kommer till start med två bilar.

– Synd bara att det är som det är i världen och vi inte får komma igång och köra, säger teamchefen Joel Christoffersson.

Europamästaren Robin Larsson var redan klar och nu tillkommer lettländaren Janis Baumanis, som kört fyra säsonger i VM.

– Jag har alltid sagt att min högsta dröm är att få driva ett fabriksteam i VM och nu har vi i alla fall ett VM-team med en av de bästa förutsättningarna att vara med i toppen, så drömmen är nästan nådd, säger 30-årige Christoffersson.

Baumanis fick ihop budgeten så sent att han nästan missade VM.

– Eftersom anmälan hade gått ut fick vi fråga teamen om det var ok och vi fick godkänt av alla, berättar Christoffersson.

JC Raceteknik satsar tillsammans med stora stötdämpartillverkaren KYB och VM-teamet heter därför KYB Team JC. Tekniska samarbetet med Mattias Ekströms team EKS fortsätter också.

– Det är vår absolut största satsning. Jag tror vi har en väldigt stark lineup. Baumanis gjorde en stark säsong i fjol i Forden och var på pallen två gånger. Vi siktar på medalj i både teammästerskapet och förar-VM.

Lettländaren Jānis Baumanis är klar för Kilsteamet JC Raceteknik.
Lettländaren Jānis Baumanis är klar för Kilsteamet JC Raceteknik. Foto: Tom Banks

Båda förarna kör Audi S1 EKS av senaste specifikation.

– Jag känner mig entusiastisk inför en ny säsong med ett helt nytt team, säger lettländaren i ett pressmeddelande.

De två första VM-tävlingarna i Barcelona och Portugal är framflyttade och kalenderns tredje, i Belgien 16–17 maj, ser också ut att stoppas av coronaviruset.

– Ja, det ser mörkt ut. Tråkigt, men bara gilla läget och vara redo när det väl händer. Hoppas att vi i alla fall får köra alla tio deltävlingar så det inte blir inställt helt och hållet.

JC Raceteknik har tät kontakt med Fia och promotorn IMG för att få besked om framtiden.

– Vi är klara med bilar och allt och skulle ha börjat testa om en vecka i Tierp, men har skjutit fram när det blivit inställt för att få bättre väderförhållanden.

Den ena Audin ägs av JC Raceteknik och den andra av EKS.

Gör Mattias Ekström inhopp i år också?

– Han är alltid sugen, men sen är hur det passar i hans kalender. Han har ganska tufft schema, säger Joel Christoffersson, som också har norrmannen Ben Philip Gundersen och belgaren Enzo Ide i EM, en förare på gång i RallyX Nordic och två crosskartjuniorer i nordiska serien.

Artikeltaggar

EKS JCJoel ChristofferssonRallycrossRallycross-VMRobin Larsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.