Hoppa till huvudinnehållet

Värmländsk kultur delar på 54 miljoner

Publicerad:
Wermland Opera får mångmiljonbidrag från staten.
Wermland Opera får mångmiljonbidrag från staten. Foto: Anders Hanson

Wermland Opera får 37 982 000 kronor i statsbidrag från Statens kulturråd, det beslutade Kultur- och bildningsnämnden på tisdagskvällen. Operan får ytterligare en kvarts miljon för utvecklat arbete inom området kultur som friskvårdsfaktor.

Statens kulturråd beslutade i januari att Värmland skulle få ett statsbidrag på 54 812 000 kronor att fördela till regional kulturverksamhet.

Kultur- och bildningsnämnden fördelade dessa pengar vid sitt sammanträde på tisdagen.

Förutom Wermland Opera fick bland andra Värmlands museum 6 720 000 kronor, Västanå Teater, 3 463 000 kronor, Riksteatern Värmland, 327 000 kronor och Föreningsarkivet i Värmland, 320 000 kronor.

Vid tisdagens sammanträde fördelade även Region Värmlands kultur- och bildningsnämnd två miljoner kronor till ett antal verksamheter i deras fortsatta arbete till att stärka och utveckla folkhälsoområdet.

Kristinehamns folkhögskola får 500 000 kronor för hälsofrämjande insatser för personer med psykisk ohälsa.

Wermland Opera får 250 000 kronor för utvecklat arbete inom området kultur som friskvårdsfaktor.

Kulturstaben, kultur och folkbildning får 250 000 kronor för att ta fram en handlingsplan för området kultur och hälsa.

Fritidsbanken får 300 000 kronor för att stärka verksamheten i länet.

Utvecklingsavdelningen för vidareutveckling av modeller får 700 000 kronor för folkhälsoarbete i samverkan med kommuner.

Kultur- och bildningsnämnden avslog Kinship Centers ansökan om verksamhetsbidrag, men beviljade ett särskilt överbryggningsstöd på 500 000 kronor för 2020. En fortsatt dialog kommer även att föras för att möjliggöra tillgängligheten för Kinship Centers arkiv, bibliotek och databaser för bland annat forskning och studier.

Artikeltaggar

Föreningsarkivet i VärmlandFritidsbankenKristinehamns folkhögskolaKultur- och bildningsnämndenKulturrådetNöje/KulturRegion VärmlandRiksteatern VärmlandVärmlands länVärmlands museumVästanå teaterWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.