Kvinnoföreningens verksamhet hotades – nu finns nytt hopp

Karlstadsliv
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Christina Dahlman, verksamhetschef för Internationella qvinnoföreningen i Värmland, har slagits för att Iris restaurang och café ska få leva kvar. Nu har hon fått gehör och stöd från både företag och medborgare som vill vara med och stötta verksamheten.
Foto: Ida Myrin
På Iris restaurang och café får kvinnor, som av olika anledningar har hamnat utanför arbetsmarknaden, en chans att slå sig upp igen. I flera år har deltagare gått från att inte våga lyfta blicken från marken till att ta ett helt rum med restauranggäster.
Verksamheten har under ett år varit hotat av ekonomiska skäl, men tack vare medmänskligheten bland Karlstadsborna ser man nu hopp om framtiden.

Internationella qvinnoföreningen i Värmland har funnits sedan 1999 och sedan 2001 har Christina Dahlman funnits med i bilden. Hon kom in som arbetslös och har i dag jobbat upp sig till verksamhetschef.

– Genom åren har vi flyttat runt mellan olika lokaler, samarbetat med SFI, haft cykelgrupper, simning, språk, mamma-barn-grupper och en massa annat som har engagerat kvinnor och hjälpt dem, berättar hon.

Syftet med föreningen är att fånga upp kvinnor som står långt från arbetsmarknaden och hjälpa dem komma upp på fötterna igen.

– Det handlar om att bryta isolering och få upp självförtroendet, ibland har det också varit viktigt att få träna språk.

Tungt lass för få personer

Nu för tiden är det Iris restaurang och café som står i fokus för föreningen. Restaurangen, som framför allt serverar lunch, har i flera år tagit emot kvinnor för arbetsträning. Men sedan 2019 har verksamheten varit hotad.

– Arbetsförmedlingen slutade skicka hit kvinnor. Där försvann 20 kvinnor och därmed ungefär 500 000 kronor per år. Dessutom sas ett avtal med Karlstads kommun upp och då försvann 6 platser och 720 000 kronor per år, förklarar Christina Dahlman.

Tidigare har restaurangen haft lokalvårdare, storkökskockar, kassapersonal och allt möjligt som egentligen krävs för att driva en restaurang. Man hade också en second hand-butik som nu har fått göras om till konferenslokal, i hopp om att man kan få in mer pengar.

Nu är det bara Christina Dahlman själv, tillsammans med två som är anställda med stöd, som får dra lasset.

– Jag är överallt och ingenstans, kassatjejen får även laga mat och hon som är huvudansvarig för matlagningen har otroligt mycket att göra.

"Ingen dömer dig"

I stället för att ha ett 20-tal arbetstränande kvinnor som fyller restaurangen med engagemang och glädje har man nu två. Båda från förbundet Samspelet, som är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Region Värmland och kommunerna Karlstad, Hammarö, Grums och Kristinehamn.

– De har gjort en fantastisk resa på kort tid och jag önskar att vi hade fått fortsätta se fler sådana resor.

På Iris restaurang och café får kvinnorna träna på hur det är att vara på en riktig arbetsplats. De får jobba med kundservice, planering, kökssysslor, städ och framför allt får de känna att de duger som de är.

– Här kan man vara sig själv och ingen dömer dig för det.

Medmänsklighet och engagemang

I november började Christina Dahlman vända sig till företag runt om i Värmland som ett sista rop på hjälp. Responsen har varit överväldigande.

– Vi har fått hjälp med annonsering, företag har köpt paket av oss och nu ska jag få ekonomisk rådgivning så jag lär mig alla de här delarna jag inte har behövt tänka så mycket på förr. Nu ska jag lära mig hur man tjänar pengar, säger hon med ett skratt.

Antalet lunchgäster har ökat i och med annonseringen och fler volontärer har engagerat sig.

– Jag får hopp om mänskligheten och jag vill verkligen tacka Karlstadsborna. Jag är chockad och rörd.

Christina Dahlman förklarar att hennes jobb är krävande på många sätt och att det inte finns någon som helst möjlighet att bli rik på det, åtminstone inte rik på pengar.

– Men jag brinner för den här målgruppen, så vad ska jag göra?

– På senaste tiden har 99,9 procent av våra deltagare lidit av psykisk ohälsa. Det är fruktansvärt. Men att få se deras utveckling från att inte våga titta upp från golvet till att ta emot ett helt sällskap i restaurangen är mer värt än alla pengar i världen.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.