Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen har läget under kontroll

Publicerad:
Läget i kommunen är ansträngt men under kontroll, säger kommundirektör Ulf Nyqvist och kommunalråden Linda Larsson (S), Per-Samuel Nisser (M) och Frida Pettersson (C).
Läget i kommunen är ansträngt men under kontroll, säger kommundirektör Ulf Nyqvist och kommunalråden Linda Larsson (S), Per-Samuel Nisser (M) och Frida Pettersson (C). Foto: Tommy Andersson

Situationen är ansträngd och fler än normalt är sjuka. Men läget är efter omständigheterna stabilt och under kontroll i kommunen.

Så lyder budskapet som kommunledningen vill förmedla till Karlstadsborna. Det framförs på en presskonferens med kommunalråden Per-Samuel Nisser (M), Linda Larsson (S), Frida Pettersson (C) och kommundirektör Ulf Nyqvist. Som hölls utomhus, vid Solastatyn i onsdags förmiddag.

De talar om en prövningarnas tid då partipolitiken läggs åt sidan. Samverkan gäller för att verksamheten ska fungera på bästa sätt. Trots coronaviruset.

Dubbelt så många

Kommunen har inte gått upp i stabsläge. Men arbetar som om man vore det, med dagliga sammankomster i kommunledningen och i samarbete med regionen och länsstyrelsen.

I kommunen är nu mer än dubbelt så många som normalt, 16,6 procent, frånvarande på grund av sjukdom. Så här långt har det täckts upp med vikarier.

Myndighetsbeslut påverkar verksamheterna. Vårdboenden har besöksförbud, gymnasierna har övergått till distansundervisning.

Handla lokalt

Nu görs förberedelser inför ett eventuellt beslut om att också stänga grundskolorna. Och kommande bemanningsproblem om föräldrar måste stanna hemma för att vårda friska, eller sjuka barn.

Personalens arbetsinsatser lovordas. Kommuninvånarna uppmanas att i möjligaste mån leva som vanligt. Handla lokalt, fortsätta gå till frisören.

Krögarna har fått öppna uteserveringarna i förtid och det går att få anstånd med betalningen för bygglov och livsmedelskontroller.

Guldkant

Kommunen har öppnat en resursbank. Dit hoppas man att exempelvis den som har en vårdutbildning, som inte redan jobbar i kommunen, ska anmäla sitt intresse för att hjälpa kommunen.

Nu sänks ålderskravet för den som vill ha hemtjänst från 75 till 70 år.

Vård- och omsorgsnämnden får nu 450 000 kronor i ett särskilt tillskott. Pengar som ska användas till inköp i lokala företag. Av saker som kan sätta lite guldkant på vardagen för de på kommunens alla boenden.

Föreningsbidrag ska betalas ut i förtid. Utbetalningar till lokala leverantörer prioriteras och lokalhyror återbetalas för inställda arrangemang.

Artikeltaggar

CoronavirusetKarlstadNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.