Fortsatt risk för gräsbränder

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Risk för gräsbänder i stora delar av Götaland och Svealand. Arkivbild.
Foto: Lisa Åserud/NTB Scanpix/TT
SMHI säger att det är fortsatt risk för gräsbränder i stora delar av östra Sverige. Riskerna gäller från Blekinge upp till Gästrikland, även delar av Västra Götalands och Örebro län omfattas.

Den senaste tidens delvis soliga väder och torra marker ligger bakom risken.

– De närmste par dagarna kommer det att vara torrt i de här områdena, viket gör att risken för gräsbränder fortfarande är stor, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

En stor del av fjällen får en blåsig onsdag och SMHI varnar för mycket hård vind. I Jämtland avtar vinden under morgonen, medan blåsten når norra Lapplandsfjällen först under eftermiddagen. I Lapplandsfjällen kommer även nederbörd – blötsnö i de södra delarna och snö med lite inslag av regn i de norra. Stora delar av Svealand och Norrland kommer att känna av det blåsiga vädret, om än inte i samma omfattning och styrka.

I stort sett hela landet utom fjällområdena kan räkna med mellan 5 och 10 grader under dagen.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.