Hoppa till huvudinnehållet

Färjestads sportchef om att travet fortsätter tävla

Publicerad:
Ken Karlsson är väldigt glad för att travsporten kan fortsätta att tävla när nästan all annan idrott står still. Foto: Anders Hanson

Idrottssverige står mer eller mindre helt stilla för dagen på grund av coronaviruset.

Ett undantag är travsporten som tävlar på för fullt men helt utan publik.

– Jag tycker att Svensk travsport har gjort det väldigt bra när man har gjort om travbanorna från en arena till en ren arbetsplats, säger Färjestads sportchef Ken Karlsson.

Det är svåra tider för många delar av samhället i dagsläget, men när det gäller travsporten kan utövarna fortsätta att jobba på som vanligt.

Det inför helt stängda arenor där endast de som har ett jobb att utföra får vara på plats.

– Frågar man mig så tror jag att det är väldigt viktigt att travet orkar fortsätta under de strikta restriktioner som finns. Här har Svensk travsport gjort det väldigt bra när man har gjort om banorna från en arena till ren arbetsplats, säger Karlsson.

Och han fortsätter sitt resonemang:

– I kristider behöver viktiga funktioner som sjukvård och polis behålla sin normalitet, men det är viktigt att även andra saker kan hålla igång oavsett om det handlar om musik eller sport. Travsporten är i princip den enda idrotten som kan köra på och jag är glad att vi kan göra det.

Totalt igenbommat

Sedan det infördes ett stopp för alla allmänna sammankomster med mer än 500 personer har det varit en travdag i Värmland.

Den var på Färjestad i söndags och det var totalt igenbommat förutom infarten till stallbacken.

– Eftersom travbanan för dagen är en ren arbetsplats så får bara de som har ett jobb att utföra vara på plats. Det handlar om tränare, kuskar, stallpersonal, transportörer, media och vår egen personal. Jag måste säga att jag är imponerad över hur snabbt våra aktiva har förstått allvaret i den här situationen, säger Karlsson.

Carl Johan Jepson, här med Mack Dragan, är en av alla kuskar som får fortsätta att jobba trots coronaviruset.
Carl Johan Jepson, här med Mack Dragan, är en av alla kuskar som får fortsätta att jobba trots coronaviruset. Foto: Maria Holmén TR Bild

Nyckeln till att travsporten kan rulla på, och det dessutom med en markant omsättningsökning när andra sporter står still, är att det är en utomhussport men det finns också flera små detaljer i det hela.

– Vi har en väldigt stor anläggning. På stallbacken har vi inte enbart ett stall, utan man kan se det som 20 till 30 olika arbetsplatser som håller det föreskrivna säkerhetsavståndet mellan människor. Vi har också ett riskfritt tävlingsmoment utan närkontakt och hästar kan inte bli smittade av coronaviruset. Vi ber alla att byta om i sina bilar istället för omklädningsrummet då det är viktigt att undvika all kontakt, säger Karlsson.

Inte ens hästägare

När personer kommer till travbanan kontrolleras det noga att de som kommer har ett jobb att utföra men några hälsotester tas inte.

– Nej, det är upp till varje persons ansvar att följa de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten har satt upp.

Är det någon som har ifrågasatt till dig att travsporten håller på?

– Det har kommit någon fråga och det är klart att folk kan ha synpunkter, men det är inget snack om att travsporten sköter sin bit. Vi har till och med gått mycket längre än vad som krävs, vi skulle kunna ha 499 personer på plats men nu är det ingen publik som får komma.

Att travsporten kör helt utan publik innebär också att de som äger de startande hästarna inte får vara på plats.

– Det är lite synd om hästägarna, men man får laga efter läget. Man får se det som att det är fantastiskt att vi fortfarande kan köra och att det finns prispengar att tävla om. Det är en fin morot i dessa svåra tider då folk är i behov av att stimulans oavsett om det handlar om att sjunga från en balkong eller att få se på travlopp från Färjestad.

Att det kommer att vara publikfritt på travbanorna ett tag till får man räkna med och med största sannolikhet blir det tomma läktare även vid långfredagstravet den 10 april.

– Som det känns idag är det inte realistiskt att vi får köra med publik den dagen, säger Ken Karlsson.

Artikeltaggar

CoronavirusetFärjestadstravetKen KarlssonTrav

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.