Coronaviruset: Note febertestar personal med värmekamera

Publicerad:
Karin Nichols, vd på elektronikföretaget Note i Torsby. Foto: Lisa Olaison

Sedan någon vecka tillbaka ska all personal på Note Torsby AB genomföra feberkontroll innan arbetspassen börjar. Detta för att förebygga smittspridning på en arbetsplats som nu har ökat till 170 anställda.

I coronavirussmittans spår skärper företag sina rutiner och Note Torsby AB är inget undantag. Företaget är verksamt inom elektronikindustrin och har tillverkning för bland medicin, försvar och industri.

Det var i början av förra veckan som de anställda och även facket informerades om febertesterna.

– Vi har informerat personalen om viruset och tagit till några åtgärder för att säkerställa att smittspridningen inte ska komma loss, med omtanke om både personalen och deras anhöriga. När vi är så många som sitter på samma ställe måste vi förstås ta vårt ansvar, säger Karin Nichols, vd på Note Torsby AB.

Värmekamera

– Det finns rutiner uppsatta. Vi har två platser där vi kan mäta, innan man ska börja jobba. Personalen i receptionen använder en "penntermometer". Men för personalen i produktionen som är så många, över 100 personer, har vi i matsalen riggat upp en värmekamera. Där kan man stå och bara visa ansiktet och värmekameran registrerar värme, förklarar Karin Nichols.

Att värmekameran används är för att minska "spritningen" av febertermometrar och händer, som annars skulle ta längre tid.

– Vi har några stycken värmekameror som används i produktionen. Vi har "lossat" en av de värmekameror vi har i matsalen.

Rutinen är att personalen ska ta tempen hemma och har man ingen feber kommer man till jobbet. Därefter väntar värmekameran i matsalen och man skriver upp sig om man är okej, Visar värmekameran att man har feber, får man vänta i tio minuter och därefter ta tempen en gång till med en febertermometer.

– Skulle det visa sig att man har feber, då går man direkt hem och ringer chefen därifrån, förklarar Karin Nichols.

Som berättar att företagets sjukskrivningstal är under snittet. Man ser ingen ökning av sjukskrivningstalen, som mäts varje dag i nuläget.

Artikeltaggar

CoronavirusetKarin NicholsNoteNyheterTorsby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare