Vilseledande om koldioxidutsläpp

Debatt
PUBLICERAD:
Om vi menar allvar med att vi måste göra allt vi kan för att minska koldioxidutsläppen betyder det tyvärr att vi får avstå från flyget.
Foto: Johan Nilsson/TT
Att bioflygbränslet skulle framställas av restprodukter från andra ohållbara industrier hjälper inte, skriver Henrik Petrén.

Replik till Susanne Sävenfalk (NWT 17/3)

Det är vilseledande att påstå att koldioxidutsläppen skulle minskas med mellan 70 och 80 procent då man flyger på biobränsle. Utsläppen från en flygning idag blir desamma, men på grund av att utsläpp från biobränslen inte räknas kan biobränsleförespråkarna komma undan med sådana uttalanden.

De utsläpp som en ”grön” flygresa orsakar kommer inte att ha bundits av skogen förrän om decennier. Just det är väl att skjuta problemen på framtida generationer?. Om vi menar allvar med att vi måste göra allt vi kan för att minska koldioxidutsläppen betyder det tyvärr att vi får avstå från flyget.

Henrik Petrén

Storvret

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.