• idag
  3 apr
  • Vind
   8 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  4 apr
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  5 apr
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  6 apr
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  7 apr
  13°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Staten kan stötta och bidra

Signerat
PUBLICERAD:
Även i kristider bör staten hålla sig på rimligt avstånd från de privata företagen, skriver Agnes Karnatz.
Foto: Jessica Gow/TT
Men för att inte coronautbrottet ska följas av kraftigt höjda skatter för att återställa statskassan bör statens övriga utgifter också ses över. Medan många företag nu tvingas till ytterligare effektivitet finns det god anledning för staten, regioner och kommuner att göra detsamma, skriver Agnes Karnatz.

Företag som drabbas av smittskyddsåtgärderna mot coronaviruset bör få rimlig hjälp för att slippa säga upp personal. Ett sådant är det statliga sjuklöneansvaret under april och maj som ingår i regeringens extra ändringsbudget. En annan rimlig åtgärd vore Moderaternas förslag på att slopa arbetsgivaravgifterna under samma period.

Moderaternas åtgärdspaket presenterades på måndagen och är tänkt att komplettera det som regeringen redan har tagit fram. Just den slopade arbetsgivaravgiften är allra viktigast, eftersom den direkt raderar ut en stor del av personalkostnaden. Då kommer fler förmodligen att kunna behålla sina jobb, samtidigt som restauranger och hotell får det lite lättare att överleva trots att många kunder stannar hemma.

Dessutom föreslår Moderaterna att staten ska betala en del av lokalhyran för bland annat hotell, restauranger och butiker. Detta förutsatt att hyresvärden också sänker själva hyran. Även detta är rimligt, liksom förslaget att också familje- och bemanningsföretag ska omfattas av regeringens stöd till korttidspermitteringar.

Mer tveksamt är dock M-förslaget på en statlig riskkapitalfond för att investera i drabbade företag. Även i kristider bör staten hålla sig på rimligt avstånd från de privata företagen. I stället kan staten slopa det personliga betalningsansvaret som drabbar ett bolags företrädare om skatten betalas in för sent.

Målet med de statliga åtgärderna kan inte bara vara att stötta näringslivet som helhet. Det bör också finnas en avsikt att bevara mångfalden av aktörer, stora som små. Även utan viruset pågår en utveckling där stora aktörer gynnas före de små. Den tendensen får inte finnas i räddningspaketen. Här bidrar inte minst Moderaternas förslag med att också inkludera exempelvis familjeföretagen.

Allt stöd som nu betalas ut till företagen kommer att kosta enorma summor. Så behöver det också vara, med tanke på situationen. Men för att inte coronautbrottet ska följas av kraftigt höjda skatter för att återställa statskassan bör statens övriga utgifter också ses över. Medan många företag nu tvingas till ytterligare effektivitet finns det god anledning för staten, regioner och kommuner att göra detsamma.

Finns det till exempel resurser att frigöra som kan användas i vården? Myndighetspersonal som kan avvaras från till exempel Jämställdhetsmyndigheten kan ges möjlighet till snabbutbildning för att hjälpa till i vården, inom sin nuvarande anställning. Andra kan göra som på Södersjukhuset i Stockholm, och tillverka skyddsutrustning av vanligt kontorsmaterial. Viktiga funktioner ska inte monteras ned. Men därutöver finns gott om offentliga resurser som skulle kunna styras om för att göra nytta i pågående krishantering.

Staten kan göra långt ifrån allt för att begränsa effekterna av coronaviruset. Det finns heller inte tid att finjustera alla räddningspaket. Men det skadar inte att kasta ett öga på vilka resurser som redan finns, och fråga sig vad de skulle kunna bidra med.

Agnes Karnatz

Svenska Nyhetsbyrån

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.