Sluta gnäll – följ reglerna!

Insändare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Förkylt barn. Här flera insändare på hur förskolan ska hantera detta.
Foto: JESSICA GOW / TT
Insändaren där en upprörd förälder gav sin syn på att förskolor just nu är extra uppmärksamma på och skickar hem barn med förkylningssymptom har blivit rejält läst och kommenterad. Här kommer fler insändare med kommentarer på insändaren - och åtgärderna.

Skoldirektörens svar till upprörda föräldern

Karlstads kommuns förskoleverksamhet har som uppdrag att välkomna barn till våra förskolor. Föräldrar ska erbjudas möjlighet till barnomsorg för att kunna arbeta och bidra i samhället.

I den här extraordinära situationen som vi nu befinner oss i är det här mer nödvändigt än någonsin. Många arbetar i viktiga samhällsfunktioner och det är av yttersta vikt att samhället fortsätter att fungera.

Samtidigt följer Karlstads kommun Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer som säger att alla personer med lindriga förkylningssymtom ska stanna hemma.

Detta innebär att du som vårdnadshavare ska göra en bedömning om ditt barn har lindriga förkylningssymtom eller inte. Vad lindriga förkylningssymtom innebär kan vara svårtolkat. Vi är nog många som ställt oss frågan, är jag frisk eller sjuk, borde jag vara hemma eller kan jag gå till arbetet?

Förskolans roll är inte att göra medicinska bedömningar på barnen. Om ett barn däremot får symtom under dagen, då det vistas på förskolan, ska personalen ta kontakt med vårdnadshavarna för en dialog. Förskolans rektor finns alltid tillhands för hjälp och stöd. Vi har allt att vinna på att vi lyssnar på varandra och har en nära dialog.

Karlstads kommun kommer att fortsätta att följa Folkhälsomyndigheternas riktlinjer och arbetar för att alla - vårdnadshavare, barn och medarbetare i våra förskoleverksamheter - ska känna tillit och trygghet.

Maria Kjällström, skoldirektör, barn- och ungdomsförvaltningen, Karlstads kommun.

Oförskämt!

Svar till "Upprörd förälder"

Nej, det här är inte "bara löjligt." Vi har en mycket allvarlig situation där vi inte vet hur c

oronaviruset kommer att utvecklas. Alla måste ta sitt ansvar, så även du.

Många sitter i hemkarantän för att inte smitta sina medmänniskor. Vårdpersonal som går på knäna. Att förlöjliga denna samhällskris tycker jag enbart är oförskämt.

AnnSofi Nilsson

Vad ska vi göra?

Svar till upprörd förälder.

Corona viruset drabbar oss alla på olika sätt så när jag läser din insändare blir jag både upprörd och fundersam på vad du tycker att vi som förskollärare ska göra?

På en förskola kan det vara i en grupp 18-22 barn och är det då så konstigt att ditt barn blir piggare när den kommer hem!

På jobbet just nu hänger det till och med bilder på dörren hur ditt barns mående får vara. Så sluta ifrågasätta oss som tar hand om ditt barn dagligen och i stället visa oss tacksamhet för att vi finns där och ser när ditt barn inte mår bra.

Just nu är det en otroligt annorlunda situation för alla i samhället och vi följer bara de direktiven som Karlstads kommun har givit oss.

Min åsikt är att de här direktiven borde gälla även om det inte finns nån corona men det är bara min åsikt!

Stolt Förskollärare

Förstår din frustration

Kära upprörda förälder.

Jag förstår din frustration för jag känner den också.

Jag är också förälder till två barn som är snoriga från september-maj.

Jag jobbar inom vården och jag måste vara hemma och vabba, 9:de dagen idag för ”ingenting”.

Jag förlorar också inkomst och saknar vår vanliga vardag och jag saknas på min arbetsplats.

Men nu är vi här, i en värld där corona härjar, i en tid där vi föräldrar måste ta vårt ansvar - ”utesnuva” eller ej.

För vad händer om den där snuvan som visar sig vara covid-19 drabbar storebror till en cancersjuk lillebror eller farmor som kommer och hämtar tidigt på förskolan för att föräldrarna som som jobbar inom vården måste vårda coronasjuka människor- människor som blivit sjuka för att någon skickat sina snuviga barn till förskolan eller slarvat med riktlinjerna.

Vad händer om de där hostade astmabarnen du pratar om får corona?

Ännu vet vi inte.

Därför behöver vi alla ta vårt ansvar, ta smällen för allas andras skull och vår egna för att samhället inte ska kollapsa och för att ”flatten the line”

Jag förstår din frustration, men jag förstår också folkhälsomyndighetens riktlinjer och varför de finns.

En för alla, alla för en

Vad sägs om ett tack!

Svar till den upprörda föräldern som fick lämna allt på jobbet för "en snorbuse".

Jag blir så upprörd när jag läser din insändare som både är ignorant och helt saknar medmänsklighet och empati.

Om jag får gissa är du en sådan som tycker att 48-timmarsregeln efter magsjuka också är "trams"?

För det första följer Karlstad Kommun Folkhälsomyndighetens råd, precis som hela Sverige gör. Där står det att alla som uppvisar symptom på sjukdom, även milda, såsom snuva, hosta och feber ska stanna hemma. Efter att symptomen är borta, när ditt barn alltså inte snorar längre, ska man stanna hemma minst två dagar, för att undvika smitta.

Vi som arbetar i förskolan gör vårt bästa för att följa dessa råd eftersom det här alltså inte handlar om bara dig och ditt barn utan hela befolkningen.

Jag ska berätta för dej varför det är så viktigt att ni håller er hemma:

1. För att skydda riskgrupperna i samhället.

2. För att plana ut kurvan så alla inte blir sjuka på samma gång och på så vis underlätta för sjukvården som redan är ansträngd.

3. För att nästa gång du kommer till förskolan kanske alla pedagoger på ditt barns förskola är sjuka, för att DU tycker att det är trams att skicka hem barn med snuva och hosta. Om det händer, då får du snällt gå hem med ditt barn igen för du har ingen att lämna barnet till.

Detta gör vi för att samhället ska kunna fortsätta fungera och för att du faktiskt överhuvudtaget ska kunna lämna ditt barn på förskolan framöver.

Så sluta gnälla! Följ reglerna! Vi är i en kris.

Förskollärarna gör helt rätt i att skicka hem din unge för snuvan. Vad sägs om ett tack nästa gång du lämnar ditt barn i hallen?

Tack för att du tar hand om mitt barn när jag är på jobbet.

Tack för att du varje dag går till jobbet med en ständigt överhängande risk för att bli sjuk, för att föräldrar som du skickar sina "lite snoriga barn" till förskolan.

Nästa gång du kallar dig själva plikttrogen, prova att jobba en dag i förskolan. Där har vi riktiga samhällshjältar. Jag betvivlar att du är en.

Förskollärare i Karlstad Kommun

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.