• idag
  20 okt
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   3.4 mm
 • onsdag
  21 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   2.5 mm
 • torsdag
  22 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  23 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  24 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

"Sju av tio företag märker av corona"

Näringsliv | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
"Vi ser att efterfrågan verkligen störtdykt för många företag", säger Anna Hedberg, regionchef Svenskt näringsliv Värmland
Drygt sju av tio företag i Värmland upplever nu vikande försäljning eller orderingång till följd av coronaviruset. Samtidigt drabbas hälften av företagen av störningar i materialtillförsel och produktion. Det visar en ny undersökning bland närmare 900 av Svenskt Näringslivs medlemsföretag i Värmland.

Läget i det värmländska näringslivet har försämrats dramatiskt under den senaste veckan i sviterna av corona/Covid-19, skriver Svenskt Näringsliv Värmland i ett pressmeddelande.

Initialt drabbades framför allt företag inom transportsektorn och besöksnäringen hårdast, men nu syns också effekter i fler branscher.

Nästan 70 procent av företagen i Värmland uppger att de ser vikande försäljning eller orderingång till följd av coronaviruset. Samtidigt påverkas logistikkedjorna då 50 procent av företagen märker av störningar i materialtillförsel och produktion.

Kunderna borta

– Vi ser att efterfrågan verkligen störtdykt för många företag. Kunderna har försvunnit. Samtidigt ser vi många andra företag som fortfarande kan köra produktion och tillverkning enligt plan, men som nu börjar få svårigheter att få tag i de varor och material som verksamheten kräver. Utvecklingen har gått oerhört fort och situationen riskerar därmed att snabbt försämras för betydligt fler företag, säger Anna Hedberg, regionchef Svenskt näringsliv Värmland.

Den 16 mars beslutade regeringen om ett krispaket med likviditetsstärkande åtgärder. Efter det har ytterligare satsningar tillkommit. På frågan om vilka av åtgärderna som företagen i Värmland tror att de kommer att använda sig av uppger man följande:

• 54 procent ser användning av statliga lönesubventioner vid korttidspermittering

• 37 procent ser användning av anstånd med skatteinbetalningar

• 23 procent ser användning av lån

• 18 procent ser inte användning av något av förslagen

Undersökningen genomfördes bland Svenskt näringslivs medlemsföretag. Totalt svarade 331 företag i Värmland under perioden 18-20 mars.

– Det är bra att många ser användning av de reformer som regeringen föreslagit, men det behövs mer och fler åtgärder som gör större skillnad för de företag som befinner sig i en akut situation. I dag har vi på Svenskt näringsliv presenterat ett räddningspaket på 200 miljarder kronor för företag och jobb. Bland annat ersättning vid intäktsbortfall, tillfälligt slopade arbetsgivaravgifter och ytterligare åtgärder riktade till de allra minsta företagen, säger Anna Hedberg.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.