Mer än halva befolkningen beräknas smittas av coronaviruset

Publicerad:
Från vänster Marie Eriksson, nämndsekreterare, Michael Björklund, säkerhetssamordnare, Catrin Marsell, kanslichef, och Sara Virkki Björnberg informatör. Foto: Göran Persson

Mer än hälften av Sveriges invånare beräknas smittas av coronaviruset. Det säger Michael Björklund, säkerhetssamordnare på Filipstads kommun, till FT.

Trots att det ännu inte finns några kända coronafall i kommunen så börjar den höga sjukfrånvaron i kommunens verksamheter att bli kännbara.

Sedan den 13 mars råder det stabsläge i Filipstads kommun. Beredskapen går dock ner något under helgerna för att spara på personalens krafter inför ännu tuffare tider.

Vid mötena går förvaltningscheferna igenom aktuellt läge och det görs en kontinuerligt en omvärldsanalys. Kommunalrådet Åsa Hååkman Felth (S) sitter med på de dagliga avstämningsmöten som genomförs. Hon sitter även med i krisledningsnämnden, som dock inte är aktiverad ännu.

Omfördela personal

Kommunen har uppmanat alla som har sjukdomssymptom att stanna hemma från jobbet. Detta har inneburit att många medarbetare inom omsorgsyrkena är frånvarande.

Kommunen har påbörjat arbetet med att exempelvis undersöka hur personal kan omfördelas, för att säkra att kommunens alla nödvändiga verksamheter ska kunna fungera.

Michael Björklund är säkerhetssamordnare i Filipstads kommun.
Michael Björklund är säkerhetssamordnare i Filipstads kommun. Foto: Göran Persson

Michael Björklund förklarar att de även kan handla om att anlita personer som kanske har blivit permitterade, de får gärna ha kompetens inom omsorg eller serviceyrken. Men alla som vill och kan göra en extra insats är välkomna och behövda.

– Vi vill knyta till oss och fånga upp dem till den stora puckeln av sjuka kommer, berättar Michael Björklund och uppmanar de som är friska och krya att höra av sig.

Från fredag den 20 mars övergick även den särskilda utbildningen för vuxna till distansutbildning. Kulturskolan håller fortfarande öppet, liksom elevhälsan.

När det gäller yrkesprogrammen på gymnasiet, med färre än åtta elever, så genomförs endast praktiska moment på skolan.

Flera råd

Kommunen följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Michael Björklunds råd är att invånarna ska följa dessa rekommendationer.

För närvarande innebär detta bland annat att personer som är 70 år eller äldre bör undvika onödiga sociala kontakter. Orsaken är att dessa personer löper större risk att bli svårt sjuka av coronaviruset. Därför är det bra om vänner och bekanta kan hjälpa till med att exempelvis handla.

Catrin Marsell, kanslichef, och Sara Virkki Björnberg, informatör.
Catrin Marsell, kanslichef, och Sara Virkki Björnberg, informatör. Foto: Göran Persson

Kommunen inrättar även en ny informationskanal i form av ett telefonnummer som enbart är till för coronrelaterade frågor, det kan handla om personer som undrar vilken hjälp de kan få när de ska hålla sig isolerade.

Generella råd till alla invånare är att tvätta händerna noga och ofta med tvål och vatten, undvika att röra vid ansiktet eller ögonen. Hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk. Undvika kontakt med sjuka människor och om du själv är sjuk ska du stanna hemma. Invånarna bör även undvika folksamlingar.

Artikeltaggar

CoronavirusetFilipstadFilipstads kommunFolkhälsomyndighetenMichael BjörklundNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare