• idag
  3 apr
  • Vind
   8 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  4 apr
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  5 apr
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  6 apr
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  7 apr
  13°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Frihet under ansvar

Ledare
PUBLICERAD:
Löfven lyfte fram ansvaret vid har för våra medmänniskor.
Foto: Jessica Gow/TT
Svenska staten rullar bitvis ut åtgärder för att hindra spridningen av Corona och minimera dess skada på ekonomin. Jämfört med andra länders drastiska åtgärder förlitar sig regeringen på att befolkningen ska ta sitt ansvar.

Statsminister Stefan Löfven höll på söndagskvällen ett tal till nationen i Sveriges Television. Han betonade stundens allvar och uppmanade till att följa de råd som getts av myndigheterna. Att åtgärderna har varit svåra för de vars vardag har påverkats men också att människor behöver vara redo på att göra uppoffringar.

Utöver att Löfven tidigare satt ribban lågt för sina offentliga framträdanden var det ett väl framfört och balanserat tal till folket. Sverige och Europa är i en ödesmättad stund. Krishanteringen kan bära eller brista. Åtgärderna har varierat men en sak är säker, att Sverige avviker.

Allmänna råd, förbud mot sammankomster med fler än femhundra personer och att gymnasie- och högskolor ska ha distansundervisning. Vad det gäller isolering av människor förlitar man sig på att medborgarna har sans nog i kroppen att följa de råd som ges. Tvångskarantän av riskgrupper, utegångsförbud och inskränkningar av medborgarnas resande har gjorts på andra håll, men ter sig än så länge avlägset i Sverige.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten vill på klassisk svensk manér se frihet under ansvar. Så länge allmänheten gör sitt för att minska smittspridningen kommer inte drastiska metoder att behövas.

I krisen ser man mycket som är nytt. Regeringen verkar numera aldrig synas utan en svensk flagga i bakgrunden. Grupp- och individuella intressen får ge vika för en nationell gemenskap. Hotet från smittan och den sviktande ekonomin verkar manifestera vad man kan kalla en svensk ödesgemenskap.

EU, trots sina resurser och friheter, har inte varit något att lita på hittills i denna kris. Riskerna tvingar fram en gemenskap i landet för att möta hoten. Trots att Sverige är världens mest individualiserade land kan man se spår av en särpräglat kollektiv mentalitet. Reaktionen mot de som inte följer råden eller försöker sko sig på situationen är inte nådig.

Ett ord som Löfven använde en enstaka gång i talet har ändå fått genomslag i de efterkommande reaktionerna och i nyhetsrapporteringen. Det är ett obekvämt koncept som knappt har yttrats offentligt av en ledande politiker på flera decennier. Det egna ansvaret var budskapet men ordet han använde var plikt.

Det medför en moralisk dimension som är högst välkommen. Det är inte bara i vårt personliga intresse att minska smittspridningen och följa de råd som ges, det är också vår plikt som samhällsmedborgare. Råden är i jämförelse med andra länder lågt ställda. Att höja oss till en miniminivå för att hindra att vi och vår omgivning blir sjuka är i situation vår skyldighet.

Vår frihet och välstånd vilar i grunden inte på det finansiella systemet eller på vad politiker säger. Krisen kräver att människor inser de konsekvenser som deras beteende får, på gott och ont. Ge stöd åt omgivningen och undvika sådant som förvärrar situationen. Det är inte alltid enkelt, men det är vår plikt.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.