Hoppa till huvudinnehållet

Beslut om moské närmar sig

Publicerad:
Rauf Ahmadi, ordförande i Islamiska kulturföreningen, hoppas att föreningen kan påbörja bygget sin moské i sommar.
Rauf Ahmadi, ordförande i Islamiska kulturföreningen, hoppas att föreningen kan påbörja bygget sin moské i sommar. Foto: Mikael Lindblom

Inom några veckor kan politiken fatta beslut om bygglov för moskébygge på Rud.

Detta då Islamiska kulturföreningen kompletterat sin ansökan och säger sig ha löst parkeringsfrågan.

Frågan om moskébygget i Karlstad har varit på tapeten under många år. Nu kan den närma sig slutet på fas ett, som handlar om bygglov.

– Vi har lämnat in kompletterande uppgifter och hoppas att de går igenom, så nu väntar vi bara på klartecken från politikerna, säger Rauf Ahmadi, ordförande i Islamiska kulturföreningen

Moskébygge dröjer till nästa år

Erik Nilsson (KD), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, säger:

– Det verkar som att det ska upp till beslut, men jag har inte sett några handlingar än så jag har svårt att uttala mig. Men det ser ut som att om det blir nämnd i april så kan det komma att behandlas.

Fler parkeringar

Det som varit ett frågetecken har varit frågan om parkeringar, men det har man löst enligt Rauf Ahmadi.

– Vi har en tomt intill som vi ska fixa till, som ger extra parkeringar vid skolan.

Föreningen tar nästa steg för att bygga moské

Men, säger Erik Nilsson:

– Det är inte säkert att man får bygglov och det är inte klart för att man själv anser att man har gjort allt rätt. Det finns mycket att förhålla sig till.

Om inte virussituationen sätter käppar i de politiska hjulen så har både stadsbyggnadsnämnden och teknik- och fastighetsnämnden sammanträde den 8 april.

Välgörenhetsaktier

Föreningen håller i dag till i den gamla postlokalen på Kronoparken, men hoppas att inom ett par år ha en nybyggd lokal på Rud. Moskén kommer att finansieras av föreningen och beräknas kosta runt 15 miljoner kronor.

– Vi har fått in ungefär en tredjedel och säljer välgörenhetsaktier där man får köpa sin andel i byggnaden. Sedan är det många sponsorer som hör av sig dagligen för att höra hur vi ligger till.

– Vi hoppas kunna börja runt sommaren om allt går igenom.

Artikeltaggar

Erik NilssonIslamiska kulturföreningenKarlstadMoskéerNyheterPolitikRauf AhmadiRud

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.