Vårens nationella prov ställs in

Publicerad:
Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson. Foto: Claudio Bresciani/TT

Alla nationella prov i grund- och gymnasieskola ställs in under våren med anledning av coronapandemin, har Skolverket beslutat.

– Skolverket bedömer att det är svårt för skolorna att genomföra nationella prov. Skolan har fullt upp med att hantera situationen som den är idag, säger Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson på dagens pressträff hos Folkhälsomyndigheten.

Han understryker samtidigt att betygen inte är i fara.

– Betyg ska sättas ändå, och det naturligtvis så att lärarna har andra underlag.

Han upprepade det svaret på frågan hur de inställda proven påverkar elever i gymnasieskolans tredje år. De mister ju ett viktigt tillfälle att säkra eller höja ett betyg under sin sista termin.

Bakgrunden till att proven ställs in är att pandemin redan satt skolväsendet under hård prövning. Gymnasieeleverna pluggar på distans för att dämpa smittspridningen och många elever och lärare i grundskolan är hemma.

De nationella proven ska fungera som ett sorts nationellt riktmärke i betygssättningen. Inga betyg kan och ska sättas endast utifrån resultat på nationella prov, men dessa prov har ändå en särskild vikt – det sägs till och med i skollagen.

Nationella prov skrivs i årskurs 3, 6 och 9 i grundskolan samt i gymnasieskolan och den kommunala vuxenutbildningen.

Anna Lena Wallström/TT

Artikeltaggar

CoronavirusetFolkhälsomyndighetenNationella provSkola och utbildningSverige

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare