Upprörd förälder - du har ingen aning!

Insändare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Före detta förskoleanställd ger här sin bild om hur coronasmittan ska hanteras inom förskolan.
Foto: NTB
Svar till "upprörd förälder", i NWT måndag 23 mars.

Jag vet inte om det förkommer något slags missförstånd, men personalen på ditt barns förskola lever alltså inte i lokalerna som förskolan tillhandahåller utan har faktiskt ett liv utanför sitt arbete. Ett liv som påverkas av att man dagligen möter och tar hand om barn som är sjuka. Man blir sjuk själv, man smittar ner sin egen familj, man missar planerade event och får karensdagar som resulterar i sämre lön. För att inte tala om påverkan på verksamheten när föräldrar envisas med att släpa sjuka barn till förskolan.

Förskolan ska hålla undervisning, vi lägger åtskilliga timmar på att planera och genomföra vettiga aktiviteter som går i stöpet för att sjuka barn som inte orkar hänga med eller för att personal blivit sjuka också. Ingen ringer hem ett barn för att det är roligt eller för att jävlas. Vi ser ditt barn när det är glatt, ledset, trött, motiverat, slitet och så vidare, och tro mig när jag säger detta: vi ser också när ditt barn är sjukt.

Vi känner ditt barn, och vi utgår alltid ifrån vad som är barnets bästa. Att vara pigg hemma är inte detsamma som att orka vara delaktig i verksamheten på förskolan.

Oftast är personal i förskola ytterst restriktiv med att ringa hem barn, och ingen blir hemringd för endast en snorbuse. Det händer liksom inte, då skulle ju förskolan vara tömd på barn under vinterhalvåret. Och det är den verkligen inte. Barn hostar och snorar halva året, och som personal i förskola vänjer man sig snabbt vid detta.

Men nu är vi i en ovanlig situation där coronaviruset sprids och riskerar människors liv. Du har ingen aning om ditt barns förskolekompisar har någon sjukdom som gör dem till riskgrupp. Du har ingen aning om hen har familjemedlemmar som är i riskgrupp.

Den knapphändiga forskning vi har gällande Covid-19 säger bland annat att yngre personer kan vara smittade utan att visa så tydliga symtom. Du kan inte avgöra om ditt barn är smittat eller inte, så var så snäll och följ bara de riktlinjer som förskolorna ger. Håll ditt barn hemma om förskolepersonal anser att det är nödvändigt. Lita på omdömet hos de som träffar ditt barn dagligen, för alla våras skull!

f.d förskolepersonal

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.