Suicide Zero ser risker i Corona-tider

Nyheter
PUBLICERAD:
Psykisk ohälsa riskerar att öka i coronakrisens spår. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomisk instabilitet. Social isolering. Anhörigas bortgång. Faktorer, som enligt Suicide Zero, kan vara extra jobbiga för dem som redan mår dåligt.
Corona-pandemin riskerar att skörda indirekta offer, varnar organisationen.

Virusets framfart ser ut att utlösa en djup ekonomisk kris med börsnedgång och ökad arbetslöshet som följd. Men det är inte bara ekonomin som är i riskzonen att bli ett indirekt offer för smittan.

– Stora livsomvälvningar som förändrad ekonomi, social isolering och kanske till och med anhörigas död är alla faktorer som kan leda till psykisk ohälsa, säger Rickard Bracken, generalsekreterare på den ideella organisationen Suicide Zero.

– Under tidigare stora kriser, som finanskrisen 2008, så kan man se att antalet självmord ökar, fortsätter han.

Det visar bland annat en studie som forskare på Oxford University gjorde 2011. Genom att studera självmordsstatistik från Europa och Nordamerika åren efter 2008 kunde forskarna koppla minst 10 000 självmord till den finansiella krisen.

Börsoro skapar extra press

En ökad stress kopplad till just ekonomin, är något som Suicide Zeros styrelsemedlem Carl Björkegren vittnar om. Han jobbar vid sidan av Suicide Zero som utbildare i risker på börsen, och där har han kontaktats av många uppgivna sparare.

– Jag har mer eller mindre suttit i terapisamtal med finansfolk som känner att det är väldigt känslomässigt tufft nu, säger han.

– Det kan vara de som har portföljer som tappat helt i värde på bara någon vecka. Framtidsplaner grusas, pengar till pensionen eller den där efterlängtade semestern försvinner, rakt framför ögonen. Det är klart att det tär, fortsätter Carl Björkegren.

Han menar att detta särskilt drabbar dem som redan innan haft problem med psykisk ohälsa, och i synnerhet män.

– Statistiken visar att det fortsatt är mest män som tar sitt liv, finansbranschen är inget undantag. Det finns fortsatt en norm att mannen ska vara den som försörjer, det blir en oerhörd press i ett sådant här läge.

Carl Björkegren understryker därav vikten av att prata om det som känns jobbigt.

– Min uppmaning för de som känner den här stressen är att vädra sin oro med någon i samma situation. Kom ihåg att det kommer en dag i morgon också. Nu är vi mitt i det här men förr eller senare kommer det att gå över.

Viktigt med beredskap

För att undvika att självmordstalen går upp under coronakrisen efterlyser Suicide Zeros generalsekreterare Rickard Bracken preventiva åtgärder.

– -Det är viktigt att samhället har en beredskap så att folk som har det tufft snabbt och enkelt kan få hjälp. Tyvärr så lades den nationella hjälplinjen för folk i kris ner vid årsskiftet. Jag tycker att den funktionen saknas i dag, säger han.

Rickard Bracken understryker dock att privatpersoner här spelar en viktig roll.

-Finns där för varandra. Viruset ställer till en del utmaningar då vi ska hålla social distans, men man kan hitta sätt att mötas ändå. Ett telefonsamtal eller en lapp i brevlådan kan vara ett sätt att visa att man bryr sig.

På frågan om Folkhälsomyndigheten gjort några beräkningar om hur svenskar kan komma att ta livet av sig vid en eventuell djup ekonomisk kris, svarar statsepidemiologen Anders Tegnell:

– Nej, men vi håller på att titta på ett underlag bland annat utifrån tidigare kriser som uppstått. Den här är på många sätt unik. Inte minst ur ett tidsperspektiv kommer den att se väldigt annorlunda ut, men vad det kan komma att betyda får vi återkomma till.

Ida Vanhainen/TT

Fakta: Hit kan du vända dig om du mår dåligt

TT

SOS Alarm 112

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Mind Självmordslinjen 90101

Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen klockan 06–24 varje dag. Tel: 90101. Chatt: chat.mind.se. Mejl: mejlsvar@mind.se.

Vårdguiden 1177

Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Tel: 1177. Webb: 1177.se.

Jourhavande medmänniska

Tel: 08-702 16 80, alla dagar klockan 21–06.

Spes – Suicidprevention och efterlevandes stöd

Tel: 020-18 18 00, telefonjour varje dag klockan 19–22. Webb: spes.se

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.