Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen bättre för företagen än regeringen

Publicerad:
Regeringens ekonomiska insatser så långt är lovvärda. Men när det kommer till mindre företags förutsättningar finns det fortfarande mycket kvar att göra.
Regeringens ekonomiska insatser så långt är lovvärda. Men när det kommer till mindre företags förutsättningar finns det fortfarande mycket kvar att göra. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Karlstad kommun gör mer för de många företagen än vad regeringen lyckas med. Flera åtgärder har redan vidtagits. Kommunen ger anstånd till företagare att betala fakturan för livsmedels- och miljötillsyn som många får just den här tiden på året. Dessutom ger kommunen anstånd för småföretagare att betala bygglovsfakturor och skickar för tillfället inte ut nya sådana till småföretagare.

Kommunens näringslivschef, Märet Engström, säger till NWT (19/3) att kommunens företag till största del är småföretag och mikroföretag samt att man ser över möjligheter att införa andra lättnader. Därmed visar kommunen att den förstår väsentligt mer än vad regeringen gör.

Måhända beror det på att Karlstad är borgerligt styrt och därmed har ett annat öga till företagandet än vad den rödgröna regeringen har. Oaktat vad det beror på är regeringens krispaket en smärre skandal.

Krispaketet riktar sig främst till de stora företagen. Möjligheten att få anstånd med att betala in arbetsgivaravgifter och preliminärskatten för de anställda låter möjligen bra. Men det är behäftat med stora problem. För många företag, oavsett storlek, är intäktsbortfallen permanenta snarare än tillfälliga. Många som har tänkt att köpa en bil kommer fortfarande att göra det efter krisen så en stor del av bilförsäljarens förluster kan tas igen. Men för plattsättaren eller restaurangägaren går det inte att ta igen de förlorade intäkterna alls. Kostnaderna är däremot påtagliga.

De uppskjutna skatterna ska alltjämt betalas vid någon tidpunkt. Den företagare som begär anstånd och får det måste efter krisen hosta upp pengarna, med ränta. Räntan och avgiften för uppskovet ska motsvara 6,6 procent av anståndsbeloppet. Det är inga småsummor. Många företag har därtill små marginaler redan innan krisen satte sina ekonomiska klor i verksamheterna.

Därtill har Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson för Småföretagarnas riksförbund, poängterat att den företagare som beviljas anstånd men senare ändå tvingas gå omkull på grund av krisen riskerar att stå med företrädaransvar och en stor skatteskuld. Givet osäkerheten i den nuvarande situationen och regeringens och Folkhälsomyndighetens oklara kommunikation, vem ska våga chansa på att företaget överlever krisen när kostnaden för att räddas som bäst är oskäligt hög och i värsta fall förstör ens privatekonomi för lång tid?

Ett annat av regeringens förslag är att möjliggöra korttidspermittering av personal. Ett i grunden bra förslag som gör skillnad. Anställda får en liten inkomstsänkning men man undviker uppsägningar och staten och företagen delar på lönekostnaden. Sämre är att varken egenföretagare eller familjeföretag omfattas av denna möjlighet, vilket moderate riksdagsledamoten Jan Ericson uppmärksammat. Detta trots att det ställs krav på att endast den som har tagit ut lön de senaste tre månaderna omfattas av reglerna. Det finns således inget sätt att fuska och egenföretagare och familjeföretag skulle kunna omfattas av reglerna utan problem. Ändå gör de inte det. Det är småsint och ett hårt slag mot de många strävsamma kämpar som har organiserat sitt företagande på de visen.

Regeringen måste visa att den kan bättre än så här och det snabbt. Många företag har redan nu ett minimalt avstånd mellan sig själva och den ekonomiska avgrunden.

Artikeltaggar

LedareRegeringenSmåföretagarnas Riksförbund

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.