Hundar smittade av coronaviruset

Inrikes/utrikes | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Två hundar i Hongkong har testats positiva av nya coronaviruset. Hunden på bilden har ingen koppling till artikeln.
Foto: Gero Breloer/AP/TT
Två hundar i Hongkong har testats positiva för coronaviruset, rapporterar Sveriges Radio.

Hundarnas ägare hade smittats och insjuknat, men inget tyder på att hundarna smittat någon annan.

– Den bedömningen man gjorde var att hunden inte skulle kunna föra smittan vidare, för att den hade så lite virus. För att kunna sprida smittan räcker det inte att bli infekterad, utan man måste också kunna uppföröka viruset och gärna bli sjuk för att smitta, säger Karl Ståhl, tillförordnad statsepizootolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), till Vetenskapsradion.

Hongkongs motsvarighet till jordbruksverket och SVA i Uppsala bedömer att det saknas tillräckligt underlag för att slå fast att husdjur kan bidra till smittspridningen.

– Det kommer att göras forskningsinsatser för att bättre förstå vilka förutsättningar olika djurslag har för att bli infekterade och föra smittan vidare, men i dagsläget gör vi bedömningen att det här inte bidrar till smittspridningen, säger Karl Ståhl.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.