287 värmlänningar varslade i coronakrisens spår

Publicerad:
Lena Hertzberg, enhetschef på Arbetsförmedlingen Värmland.

Varslen duggar tätt i länet just nu. Närmare 300 värmlänningar riskerar att bli arbetslösa på grund av coronapandemin – än så länge.

Under de senaste veckorna har 44 företag i Värmland flaggat för att de kan behöva säga upp personal. Varslen berör 287 personer.

– Det är främst inom hotell- och restaurang, men även serviceyrken, en del bemanningsföretag och lite industri. En del varsel rör sig in i maj, så allt beror på hur det går. Än är man inte uppsagd, säger Lena Hertzberg, enhetschef på Arbetsförmedlingen Värmland.

Hur hanterar ni varselsituationen?

– Vi vet inte exakt hur det blir. Man håller på att ta fram ett nationellt arbetssätt. Det kommer instruktioner. Vanligtvis åker vi ut till arbetsgivare som lägger varsel. Nu ger vi informationen över telefon istället. Vi försöker sköta det mesta på webben och ta de flesta möten per telefon. Besöken hos oss har minskat. Det är inte lika mycket som det brukar vara.

Lokal krisgrupp

Myndigheten har en pandemiplan och i länet finns en operativ krisgrupp som träffas varje dag för att stämma av och ta beslut utifrån nuläget. Nationellt har Arbetsförmedlingen beslutat att pausa kravet på aktivitetsrapporter från arbetssökande och man anordnar inte längre några gruppaktiviteter. Det finns även riktlinjer om att sitta hemma och jobba om man är det minsta snuvig.

– Än så länge är många på plats. Det har väl inte peakat i Värmland än. Det rullar på med stor försiktighet. Vi behöver förstärka med medarbetare per telefon, men jag vet inte hur många som kan behövas. Ingen var beredd på det här, säger Lena Hertzberg.

Arbetsförmedlingens  generaldirektör Maria Mindhammar (till vänster) och analyschef Annika Sundén höll en pressträff under måndagen med anledning av pandemin som gör att antalet inrapporterade varsel stiger.
Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar (till vänster) och analyschef Annika Sundén höll en pressträff under måndagen med anledning av pandemin som gör att antalet inrapporterade varsel stiger. Foto: Pontus Lundahl/TT

18 000 varslade

I mars förra året varslades 3 292 personer i Sverige om uppsägning. Hittills under mars månad har drygt 18 000 personer varslats, varav nästan 14 000 den senaste veckan. Takten är därmed högre än under finanskrisen 2008, men med ytterligare en svårighet:

Krisen infaller samtidigt som Arbetsförmedlingen under det senaste året kraftigt fått skära ned sin verksamhet.

– Det är en dramatisk ökning. Men det är en annan sorts kris nu. Det är en hälsokris och vi vet inte heller hur länge det här varar, säger Maria Mindhammar, Arbetsförmedlingens generaldirektör, till TT.

Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, betonade under en pressträff på måndagen att det är ett allvarligt läge som kommer innebära utmaningar på arbetsmarknaden.

– Det som hänt i ekonomin är att hushållens konsumtion har avstannat. Vi känner oro och har slutat köpa saker, säger hon.

Det bekräftas nationellt att det främst är hotell- och restaurangnäringen som har drabbats. Däremot ser Arbetsförmedlingen ingen större effekt på bygg- och industrisektorn.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsförmedlingenCoronavirusetLena HertzbergVärmlands länVarsel

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare