Upprörd förälder: "Det här är bara löjligt"

Insändare | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Insändarskribenten har synpunkter på hur snabbt barn måste hämtas, pga förkylningssymptom.
Foto: Gorm, Kallestad
Jag förstår att man måste vara extra försiktig i dessa tider och hålla barnen hemma från förskolan för att minska spridningen av det nya corona-viruset, men de nya direktiven att barn med hosta och snuva måste vara hemma från förskola tolkas som fan läser Bibeln.

Jag blev själv uppringd av förskolan här om dagen med ett "Ditt barn är lite hängig och snuvig".

Plikttrogen som man är släpper man allt man har på jobbet och åker till förskolan. Där möts man av sin dotter som visst ser lite trött ut och lyser man med en ficklampa under näsan kan man se lite glansig snuva.

Jaja, vi åker hem. Dottern är hur pigg som helst. Vi är hemma dagen efter också för säkerhets skull men fortfarande lika glad och pigg dotter.

Två dagar efter hemringningen åker jag med henne till förskolan igen men får vända i dörren då det står en personal där och säger "Ni har inte varit hemma i 48 timmar, ni får inte vara här".

48-timmar från vadå, hon har ju inte varit sjuk?!

Jag har flera andra bekanta som också fått sina barn hemskickade från förskolan utan att vara sjuka.

Värst tyckte jag att det var med en som fick lämna allt på jobbet för att sonen hade "en snorbuse" efter lite utelek. Många i min bekantskapskrets är hemma med friska barn när de egentligen inte vill annat än att jobba och hjälpa till i samhället, detta är helt sjukt.

Ja, sjuka barn ska hållas hemma. Att vara snuvig efter att ha varit ute och lekt en kall vårdag eller att hosta en gång vid samlingen är inte att vara sjuk. Det kan finnas otaliga skäl att att barn hostar på förskolan: torr luft (inte helt ovanligt i offentliga lokaler), damm, astma eller hundra andra anledningar.

Att kalla detta för att ett barn är sjukt och hålla dem hemma i två dagar är kraftigt överdrivet. Detta är ett mycket större samhällsproblem än viruset i sig själv. Människor kan inte jobba för att friska barn inte får gå på förskolan. Så snälla Karlstad kommun, gör ett förtydligande i direktiven om vad som räknas som sjukdom. Det här är bara larvigt.

Upprörd förälder

Läs även:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.