I dag är det den internationella Downs syndrom-dagen. En dag som man på senare år har uppmärksammat genom att bära olika strumpor, tack vare initiativet Rocka sockorna.
En av de som hyllas lite extra i dag, just för att hon är hon, är Ida Magnusson.
– Rocka sockorna är bra. Alla är olika, säger hon.
NWT träffar den 21-åriga Karlstadsbon på den dagliga verksamheten Ventilgatan. Här spenderar hon, sedan hon tog studenten från Sundstagymnasiet, alla sina vardagar.
Hon berättar att hon trivs bra på Ventilgatan, kanske mest för att hon får hålla igång nästan alla sina intressen dagligen. Varje dag har sitt eget schema eftersom hon tycker om att ha ordning och veta vad som kommer att ske.
Vad finns det för punkter på ditt schema?
– Måla, sy, spela trummor, dansa, sjunga. Sånt som jag tycker om att göra. På måndagar är det gym och på onsdagar jobbar jag på Macken.
Macken är Ventilgatans café och second hand-butik som finns bara några meter bort från huvudbyggnaden som Ida vanligtvis håller till i.
– Där bakar vi och säljer. Typ sockerkaka och sånt.
Passionen för måleri är svår att undgå när man tittar sig runt i Ventilgatans konsthall. På väggarna syns nämligen flera av Idas verk och det är tydligt att hon har ett favoritmotiv.
– Jag målar mest människor. Gärna Titanic, Amy Diamond, Alice in wonderland och Harry Potter.
"Kan allt"
Ida berättar om ett aktivt liv även på hemmaplan och hon verkar kunna hitta glädjen i det mesta hon tar sig för.
– Hemma spelar jag trummor och tittar på mycket film. Disney är bäst. Jag brukar cykla och ta promenader.
– Jag har zumba på torsdagar, fredagsmys på fredagar och Leos lekland eller badhuset på lördagar. Och lördagsmys. På söndagar är det Mästarnas mästare på tv.
Du berättar om väldigt många olika aktiviteter. Finns det något du inte kan?
– Nej. Jag kan allt! Som Lotta på Bråkmakargatan.
Förändringar är svårt
Även fritiden kräver ett schema. Helena Magnusson, Idas mamma, förklarar att det är viktigt att hålla i den rutinen för att dagarna går ihop.
– I och med att hon har svårt med tidsperspektivet är schemat mycket viktigt. Hon tycker inte om att ha bråttom och hon kan inte stressa.
Och det är just den delen som ibland kan krångla till det i vardagen. Det händer att Ida inte delar sina föräldrars åsikt när det faktiskt är bråttom iväg och när planeringen i kalendern ändras kan det ta en stund att acceptera de nya direktiven.
– Det har dock blivit lite bättre. I dag kan hon ändra i schemat och det fungerar men det har varit riktigt svårt.
– Det skulle kunna vara att vi har planerat badhuset med en ledsagare på en lördag och sedan blir det inget på grund av av risk för corona. När hon väl har accepterat det hela blir allt bra men det kan ta lite tid och det kräver tålamod av oss.
Möts av respekt
Helena Magnusson beskriver sin dotter som en glad och positiv person som älskar alla människor.
– Hon säger ofta att hon älskar olika personer eller att någon eller något är favorit. Det mesta är favoriter, allt kan vara det. Det är alltså ingen jämförelse.
– Hon gillar inte när någon är arg eller sjuk utan vill att alla ska vara glada.
Hur blir Ida, och ni som familj, bemötta av andra?
– Ida bemöts bra och har alltid varit självklar i de flesta sammanhang. Hon har alltid älskat skolan och trivs bra på daglig verksamhet. Hon älskar att gå till kyrkan där hon har en given plats och får uppmärksamhet samtidigt som hon ger mycket värme till andra. Hon blir ofta omtyckt av de flesta i alla åldrar.
– Som familj, eller som anhöriga, har vi alltid mötts av människor som är respektfulla och hjälpsamma.
Nöjd med tillvaron
När man frågar Ida om hon har några framtidsdrömmar är det tydligt att hon lever i nuet. Vad som händer om tio år är liksom ingen idé att oroa sig över just nu, eller överhuvudtaget tänka på.
I stället berättar hon att hon längtar tills hon får gå på kalas igen och hoppas på att hon snart får åka in till stan och köpa en god bit mat tillsammans med sin familj.
Är det bara bra att vara Ida just nu, helt enkelt?
– Ja! Det är väldigt bra. Bara bra.