• idag
  28 mars
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  29 mars
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  30 mars
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  31 mars
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  1 apr
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Äldre klarar mer än du tror

Signerat
PUBLICERAD:
För oss är döden inget som skrämmer, men vi vill leva ett rikt liv den tid vi har kvar, skriver Gustav.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Svar till signerat (NWT 20/3)

I dagens ledare i NWT skriver Pontus Westerholm ” Att äldre skulle skita i alla råd och leva sina liv som vanligt är det mest provocerande jag läst. Det är ju för deras skull som ekonomin kraschar. Det verkar inte sjunka in att den kollektiva virusbekämpningen som pågår är för att rädda liv, deras liv” slut citat.

Vad menar karl? Är det vi 70+plusare som har orsakat den ekonomiska kraschen? Hur kan vi ha orsakat detta? Vi har som numera inte har någon röst i samhället och inte kan påverka några som helst beslut. Vi får visserligen rösta men vad vi tycker bryr sig våra politiker inte om. Vi blir lovade guld och gröna skogar före valet men löftet har glömts bort på valnatten.

Vi gamlingar kanske är betydligt klokare än du tror. Vi har upplevt flera pandemier varav asiaten 1957 var den största. Nästan 340000 tusen var sjuka och låg hemma. Det förekom att skolsalar stod tomma eftersom alla var sjuka och våra regementen drabbades hårt. Men allt blåste över ganska snart. Jag tror ingen 70+are någonsin har betraktat influensa och förkylning som en livshotande sjukdom, givetvis under förutsättning att vederbörande är frisk och det var den allra största delen av svenska folket.

Vad Pontus inte förstår är att vi gamlingar har en annan kunskap och livserfarenhet. För oss är döden inget som skrämmer, men vi vill leva ett rikt liv den tid vi har kvar. Dö skall vi alla göra, även du Pontus.

Covid-19 är enligt experter tämligen ofarlig för friska yngre människor. Alla smittade blir inte sjuka och blir de sjuka betyder det några dagar i sängen sedan är man frisk. Jag har inte sett någon statistik över om friska 70+are drabbas hårdare än yngre.

Gustav

Snart 80+

Skribenten svarar: De flesta äldre hoppas jag ser till sin egen hälsa och följer de råd som finns. För ja, enligt de studier som gjorts på dödligheten i sjukdomen dominerar ålder över alla andra faktorer. Även om risken blir ännu högre med underliggande sjukdomar är det primärt åldern som är avgörande för att dödligheten är nära noll för de som är under 50 år eller över 14 procent för de över 80 år.

Ekonomisk aktivitet stänger ner och människor slutar resa, inte av rädsla för att vara sängliggande några dagar, utan för att de flesta bryr sig om människor som är i riskzonen. En del av den svenska kulturen som texten handlade om är tanken att ens liv tillhör en själv. Dör man medveten om risken man tar så är allt i sin ordning. Men det är fel. Ditt och andra äldres liv har också ett värde för andra människor. Vi vill inte förlora er.

Kunskapen och livserfarenheten ni besitter tillåter inte allmänheten gå förlorad på grund utav ett ynka virus. Det borde inte bara gälla i den nuvarande krisen, utan i alla tider. Även denna pandemi kommer snart vara över – tills dess vill jag inte se några fler dödstal.

Pontus Westerholm

TF Politisk redaktör

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.